TRAŽE MINIMALAC OD 39.000 DINARA: Sindikati nezadovoljni predlogom Vlade o ceni rada

J. Ž. S.

17. 08. 2021. u 21:24

NISMO zadovoljni početnim predlogom Vlade da minimalna cena rada u 2022. godini bude 35.000 dinara. Nadam se da će ovaj iznos biti korigovan i da će dostići 39.000, rekao je posle prve runde pregovora Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

ТРАЖЕ МИНИМАЛАЦ ОД 39.000 ДИНАРА: Синдикати незадовољни предлогом Владе о цени рада

Foto N. Živanović

Završetak pregovora, koji su u utorak počeli, između predstavnika Ministarstva finansija, sindikata i Unije poslodavaca Srbije i određivanje konačne cene trebalo bi da bude do 15. septembra.

- Ove i sledeće godine privreda, po nekim našim i pokazateljim Vlade beleži rast, tako da očekujemo da u skladu s tim i minimalac prati taj trend - rekao je Mihajlović. - Sindikati ne bi voleli da minimalna cena ostane ili da bude vrlo malo promenjena u ovoj godini, jer bi to, značilo da će sledeće godine građani koji primaju minimalac, a takvih je oko 350.000, i dalje imati problem da obezbede sebi egzistenciju.

Za Srđana Drobnjakovića, direktora Unije poslodavaca Srbije, predlog udruženja je smanjenje troškova rada i poreza i doprinosa na zarade.

- Podržavamo Fiskalni savet koji je dao predlog da se neoporezivi deo zarade sa 18.000 poveća na 26.000 dinara, uz poreske kredite za tročlanu porodicu, a da bi se nadomestili, doprinosi za zdravstvo i PIO, nominalna stopa na dohodak sa sadašnjih 10 odsto trebalo bi da se poveća na 15 odsto - kaže Drobnjaković.

On objašnjava da poslodavci prate rast BDP i stopu inflacije i po njihovim proračunima minimalna cena rada ne sme da pređe šest odsto.

- Predlog Vlade i povećanje za oko 6,6 odsto je prihvatljivo, ali samo ukoliko se olakšaju troškovi poslovanja - kaže direktor UPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere