MINIMALAC IZNAD 35.000 DINARA: Danas počinju pregovori o povećanju najniže cene rada za sledeću godinu, sindikati gledaju potrošačku korpu

J. Ž. S.

17. 08. 2021. u 09:11

MINIMALNA cena rada sigurno će u narednoj godini biti iznad 35.000 dinara, a prvi sastanak Socijalno-ekonomskog saveta na kome će se razgovarati o njenom povećanju održaće se već danas, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

МИНИМАЛАЦ ИЗНАД 35.000 ДИНАРА: Данас почињу преговори о повећању најниже цене рада за следећу годину, синдикати гледају потрошачку корпу

Foto D. Milovanović

On je objasnio da će se analizirati svi preduslovi i parametri koji su neophodni da se definiše povećanje minimalne cene rada za 2022. godinu.

- Stav države je da sigurno idemo na povećanje veće od 35.000 dinara prvi put u istoriji - rekao je Mali. - Naravno, za nas je prioritet podizanje ekonomskog standarda građana Srbije, što znači da i prosečna plata mora da raste, a uslov za to je podizanje minimalne cene rada.

Ministar je podsetio da je 2011. godine minimalac bio 15.700 dinara, da je danas već više od 32.000 i da država namerava da sledeće godine taj iznos podigne iznad 35.000 dinara, što je mnogo više nego 2011. godine.

- Očekujem teške pregovore, ali nadam se dobrim vestima za građane Srbije - istakao je Mali.

Ministar finansija je najavio da će naredni sastanka Socijalno-ekonomskog saveta biti održan odmah naredne nedelje i da će na njemu učestvovati pored njega i drugi predstavnici Vlade.

Sindikati su u ponedeljak najavili da iznos koji oni traže mora da prati cenu minimalne potrošačke korpe u Srbiji, što trenutno iznosi 39.000 dinara.

Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, smatra da nije korektno što je Vlada izašla unapred i odredila cenu od 35.000 dinara.

- Mislim da su time malo devalvirali sam čin pregovora, ali videćemo kada sednemo za sto da li to može da se poveća - kazao je Mihajlović.

Što se poslodavaca tiče, ocenio je da oni nikada nisu zadovoljni povećanjem i da se oni pitaju, minimalac bi verovatno bio na nivou od pre desetak godina. Samostalni sindikat, objašnjava Mihajlović, očekuje da se ostvari dogovor iz 2017. godine kada je konsenzusom na Socijalno-ekonomskom savetu zaključeno da se minimalna zarada i minimalna potrošačka korpa izjednače.

- Naravno, ne očekujemo da se to desi ove godine zbog korone, ali sledeće bi već moglo. Dobro je da taj konsenzus ponovo postignemo što bi značilo i jedan malo veći skok plata u Srbiji - smatra sekretar Veća SSSS.

ČEK NAJVEĆI U LUKSEMBURGU

MINIMALNA zarada u zemljama EU kreće se od 332 evra u Bugarskoj do 2.202 evra u Luksemburgu, pokazuju podaci Eurostata. Plata za najjednostavniji rad u 10 država EU na kraju 2020. bila je ispod 700 evra i u toj grupi su Bugarska, Mađarska, Rumunija, Letonija, Hrvatska, Češka, Estonija, Poljska, Slovačka i Litvanija. Najveći minimalac primaju građani u državama zapada i severa EU - Francuska (1.555), Nemačka (1.614), Belgija (1.626), Holandija (1.685), Irska (1.724) i Luksemburg 2.202 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara