OBJAVLJENA NOVA ŠANGAJSKA LISTA: Evo koje pozicije zauzimaju Univerzitet u Beogradu i Univerzitet u Novom Sadu

Tanjug

15. 08. 2021. u 10:45

UNIVERZITET u Beogradu na danas objavljenoj Šangajskoj listi univerziteta za 2021. godinu, rangiran je izmedu 501. i 600. mesta, dok je Univerzitet u Novom Sadu zauzeo poziciju od 901. do 1.000 mesta.

ОБЈАВЉЕНА НОВА ШАНГАЈСКА ЛИСТА: Ево које позиције заузимају Универзитет у Београду и Универзитет у Новом Саду

Foto: N. Fifić

Univerzitet u Beogradu zabeležio je pad u odnosu na prošlu godinu kada je zauzeo poziciju izmedu 401. i 500. mesta.

Rektorka prof. Ivanka Popović kaže da je ovo bilo očekivano, imajući u vidu opšte uslove rada srpskih naučnika.

- Ovo je očekivano imajući u vidu opšte uslove rada naših naučnika. U tom smislu je ovo i dalje izvanredan uspeh naše nauke - navela je Popović.

Najbolju poziciju najstariji univerzitet u Srbiji imao je 2016. i 2017. godine kada se našao izmedu 201. i 300. mesta. Od 2018. godine počeo je da pada na neformalnoj, ali prestižnoj listi svetskih univerziteta.

Osim Univerziteta u Beogradu na listi 1.000 najboljih univerziteta sveta našao se i Univerzitet u Novom Sadu, koji je zauzeo poziciju od 901. do 1.000 mesta.

Univerzitet u Novom Sadu prošle godine ispao je sa Šangajske liste, ali je ove godine ponovo uspeo da se vrati, prenosi Euronews Srbija.

Od univerziteta u okruženju na listi su još su Univerzitet u Ljubljani (501-600 mesta) i Univerzitet u Zagrebu (od 601. do 700. mesta).

Na prvom mestu je Univerzitet Harvard, slede Stanford, Kembridž, MIT, Berkli, Prinston, Oksford Kolumbija, Kalifornijski tehnološki institut i Univerzitet u Čikagu.

Na ovoj listi Univerzitet u Beogradu se prvi put našao 2012. godine, medu 500 rangiranih.

Iako je Šangajska lista neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata manje od četiri odsto svetskih univerziteta.

Kriterijumi za rangiranje na listi su: alumni dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), nastavnici/istraživaci dobitnici Nobelove nagrade (i srodnih disciplinarnih nagrada), broj visoko citiranih nastavnika/istraživaca u okviru odredene naucne oblasti, broj naucnih radova objavljenih u časopisima Science&Nature, broj naucnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index, akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) sprovodi šangajski Univerzitet Ðao Tong od 2003. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)