OD VIRUSA ZAPADNOG NILA PREMINULO JE DVOJE LJUDI: "Dovoljna je jedna saksija sa tacnom punom vode da se stvori žarište komaraca"

Novosti onlajn

14. 08. 2021. u 14:42

ZA komarce koji prenose virus Zapadnog Nila čula je većina nas, i čini nam se da ih još uvek doživljavamo kao pošasti dalekih, egzotičnih krajeva, i da od njih oboljevaju samo oni koji se nađu, na primer, u srcu Afrike ili indijskog potkontinenta.

ОД ВИРУСА ЗАПАДНОГ НИЛА ПРЕМИНУЛО ЈЕ ДВОЈЕ ЉУДИ: Довољна је једна саксија са тацном пуном воде да се створи жариште комараца

Foto: AP

Gde su larve komaraca koji prenose virus Zapadnog Nila

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila detektovani su u Beogrdu, Pančevu, Požarevcu i u Staroj Pazovi.

Ono što još važno da znamo to je da su osim onih ključnih mesta koja su za izbegavanje - šume, reke, prioblaja, dakle gde je puno zelenila i vlage, veliku opasnost predstavljaju i takozvani kućni komarci. Zato je neophodno voditi računa o prostorijama kao što su podrumi u kojima se nalazi voda, kao i o bilo kojim drugim vlažnim područjima.

- Dovoljna je jedna tacna saksije za cveće pa da imate žarište komaraca koje je konstantno - rekao je nedavno prof. dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta u Beogradu, dodajući da nikakav avion ne može da suzbije najezdu komaraca u kući u kojoj se zbog zadržavanja vlage u roku od nedelju dana pojavi gomila komaraca.

Simptomi virusa

Infekcija virusom Zapadnog Nila kod većine zaraženih osoba prolazi bez simptoma, a svaka peta osoba ima blagu kliničku sliku - groznicu, glavobolju, mučninu, povraćanje, a u retkim slučajevima i otok limfnih žlezda.

Kako je rekla Milica Rajković, rukovodilac službe laboratorijskih ispitivanja, teška klinička slika se javlja kod jednog obolelog na 150 inficiranih. U tim slučajevima, može doći do upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis).

Donosimo vam preporuke Gradskog zavoda za javno zdravlje:

Najefikasniji način prevencije je sprečiti ubod komarca.

Izbegavati izlaganje komarcima u vreme njihove najveće aktivnosti, u sumrak i zoru.
Izbegavati područja sa velikim brojem insekata (šume, močvare i dr.).
Prilikom boravka u prirodi i na otvorenom koristiti sredstva (repelente) koja odbijaju insekte, na otkrivenim delovima tela.
Nositi odeću koja pokriva ruke i noge.
U cilju smanjenja broja komaraca u zatvorenom prostoru koristiti zaštitne mreže na prozorima i zaštitna sredstva (preparate) u vidu tableta, tečnosti i slično.
Smanjenje broja komaraca na otvorenom, gde se radi, igra ili boravi, postiže se isušivanjem izvora stajaće vode koja je potrebna za sve faze razvoja komaraca i eliminisanjem mesta na koja se sklanjaju komarci (na taj način smanjuje se broj mesta na koja komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz posuda za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi, limenki, ukrasnih bazena i dr. Ukloniti odbačene gume i druge predmete u kojima može da se nakuplja stajaća voda.
Sprovođenje sistematskog suzbijanja larvi i odraslih formi komaraca od strane ovlašćenih stručnih službi.

Žitelji Beograda svakog radnog dana od 7 do 15 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807, ili putem elektronske pošte na adresu: ekologija@gradskacistoca.rs.

Sva obaveštenja u vezi sa groznicom Zapadnog Nila možete dobiti u Gradskom zavodu za javno zdravlje - Centar za kontrolu i prevenciju bolesti - Odsek za zoonoze, Beograd, Bulevar despota Stefana 54/a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista