ČEKAJU REŠENJE, NE IDU NA BIRO: Radnici zatvorene fabrike "Geoks" u Vranju ne znaju kako da ostvare prava, u NSZ prijavljeno svega šestoro

J. S. - J. Ž. S.

12. 08. 2021. u 10:12

POSLE pokretanja likvidacionog postupka u italijanskoj kompaniji "Geoks" i obaveštenja da će oko 1.200 radnika ostati bez posla, čini se da ni sami radnici još ne znaju koja su njihova zakonska prava.

ЧЕКАЈУ РЕШЕЊЕ, НЕ ИДУ НА БИРО: Радници затворене фабрике  Геокс у Врању не знају како да остваре права, у НСЗ пријављено свега шесторо

Većina radnika "Geoksa" biće zbrinuta / Foto Tanjug

Podaci filijale Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je do sada evidentirano svega šest radnika "Geoksa", koji su se prijavili da traže posao.

Na spisku onih koji su ostali bez radne knjižice je i 105 trudnica i porodilja. Žene koje čekaju bebu su u najgorem položaju, jer bi zbog gubitka posla najverovatnije morale na tržište rada. Međutim, prema našim saznanjima, nijedna od njih još se nije prijavila, što je možda i razumljivo, jer bi njihova naknada sa biroa u narednom periodu, s obzirom na visinu zarada koje su imale, bila minimalna. To bi im kasnije znatno umanjilo i prosek za primanja na porodiljskom odsustvu. Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, prilikom obračuna naknade za vreme porodiljskog odsustva uzima se u obzir poslednjih 18 zarada. Pošto bi jedan deo obuhvatio i primanja iz Nacionalne službe za zapošljavanje, one bi na kraju bile zakinute i po desetak hiljada mesečno.

- Trebalo je da produžim bolovanje, javila sam se u dispanzer za žene, ali nisam ništa uradila jer ne znam kako da sada to regulišem. Stižu obećanja države, sačekaćemo, pa ćemo videti kako će se naša situacija rešiti - priča jedna od trudnica.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković kaže, za "Novosti", da je u više navrata razgovarao sa predstavnicima radnika, te da u prvim razgovorima nije bilo reči o tom problemu, ali da će grad i u ovom slučaju morati da preduzme neke korake.

- Jedino što u ovom trenutku možemo jeste da budemo posrednici između tih žena i potencijalnih poslodavaca. Te da se na taj način ženama nastavi trudničko, a kasnije i porodiljsko bolovanje. Ne može se doneti jedinstvena odluka i radićemo na tome, kao što pregovaramo sa lokalnim poslodavcima koji su zainteresovani za angažovanje radnika "Geoksa" - kaže gradonačelnik Milenković.

SLIČNA SUDBINA KAO U "HENDIJU"

REŠENjE problema trudnica u "Geoksu" nije jednostavno, o čemu govori i slična situacija od pre tri godine kada je više od sto budućih mama koje su radile u preko noći zatvorenom "Hendiju" ostalo bez posla i para. One su mesecima čekale naknade, a nijedna od njih dugo nije mogla da dođe do svojih papira koji su ostali kod poslodavca, prijavi se na tržište rada i na taj način ostvari pravo na novčanu naknadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas