NEMOJTE SE IZLAGATI NAPORIMA PO VRUĆINI! Visoke temperature pogoršavaju postkovid simptome

Novosti online

10. 08. 2021. u 09:07

VRUĆINE pogoršavaju postkovid simptome, a ima ih jedan od deset pacijenata koji su preležali koronu.

НЕМОЈТЕ СЕ ИЗЛАГАТИ НАПОРИМА ПО ВРУЋИНИ! Високе температуре погоршавају постковид симптоме

Foto N. Živanović

Nekadašnji rukovodilac Kovid bolnice u Kliničkom centru u Nišu doktor Boris Đinđić kaže da jedna od deset osoba koje su prebolele kovid 19 mesecima ili čak godinu dana posle preležane bolesti ima neki od simptoma postkovid sindroma.

Doktor Boris Đinđić kaže da su simptomi postkovid sindroma vrlo nespecifični, a uglavnom se zasnivaju na gubitku kvaliteta i opadanju kose, gubitku kvaliteta noktiju i promenama na koži.

- Zasnivaju se i na poremećajima nekih drugih organa, pre svega oštećenju kardiovaskularnog sistema, pa postoje pacijenti koji ispoljavaju bol u grudima koji traje mesecima nakon preležanog virusa - objašnjava doktor Đinđić.

Kaže da preliminarni zaključci pokazuju da mlađi kovid pacijenti sa lakšim oblicima infekcije češće imaju kardiovaskularne komplikacije.

- Kod mnogih je potrebno primeniti neke od mera lečenja. Moram da kažem da ekstremno visoke temperature dosta otežavaju posao jer primećujemo da kod pacijenata sa kožnim promenama, na visokim temperaturama i prilikom izlaganju suncu te promene postaju izrazitije i prave veće probleme - ističe Đinđić.

Kaže da se i stanje pacijenata sa bolom, probadanjem u grudima i osećajem izrazitog zamora pogoršava na ekstremno visokim temperaturama.

- Bukvalno imamo na ovim visokim temperaturama jednu malu epidemiju tih prekordialnih i koronarnih bolova koji su uslovljeni naglim promenama temperature i izlaganju klima uređajima u nekontrolisanom obimu - upozorava doktor Boris Đinđić.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice