SPC ŽIVI U CRNOJ GORI OD VREMENA SVETOG SAVE: Montenegrini hoće da obore uverenje koje je Mitropoliji izdao bivši ministar Leposavić

E. V. N.

10. 08. 2021. u 08:00

ISTORIJSKu činjenicu da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori postoji od vremena Svetog Save - njenog osnivača, ekstremni montenegrinski krugovi iskoristile su kao povod za novi obračun sa bivšim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem.

СПЦ ЖИВИ У ЦРНОЈ ГОРИ ОД ВРЕМЕНА СВЕТОГ САВЕ: Монтенегрини хоће да оборе уверење које је Митрополији издао бивши министар Лепосавић

Foto: Z. Jovanović

Zbog uverenja koja je kao nekadašnji šef ovog resora potpisao Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj u postupku upisa u državni registar verskih zajednica, u kojima je konstatovana ova notorna činjenica, protiv njega je najavljena krivična prijava. Sastavni deo obračuna je i vršenje pritiska na Vladu Crne Gore da Leposavićeva akta koja se tiču priznanja istorijskog kontinuiteta SPC - stavi van snage.

Iza ove inicijative formalno stoji advokat Nikola Belada, jedan od osnivača organizacija Crnogorski zbor i poznati zastupnik antisrpske politike. Na navodnu neutemeljenost dokumenata sa Leposavićevim potpisom u javnosti je upozorila Građanska inicijativa "21. maj", u kojoj je Belada član Saveta. Preko dnevne štampe, poznate takođe po politici montenegrinstva, kabinetu Zdravka Krivokapića upućeno je javno pitanje šta će biti sa aktima koje je potpisao razrešeni ministar.

Foto Skupština CG

Vladimir Leposavić

- Bez ijednog materijalnog dokaza, na osnovu tvrdnji podnosilaca zahteva Mitropoliji i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj Leposavić je priznao postojanje od 1220. godine. Državni organ je bez provere i materijalnih dokaza bespogovorno izdao ova uverenja - tvrdi Belada i najavljuje krivične prijave protiv bivšeg ministra, ukoliko se, kako kaže, nezakonita, rešenja ne ukinu.

Ovom inicijativom eparhije SPC u Crnoj Gori ponovo postaju meta progona, a pravi cilj ove akcije je pokušaj poništavanja efekata promenjenog zakona o slobodi veroispovesti i upisa u državnu evidenciju crkava i verskih zajednica. U krugovima crnogorskih ekstremista već decenijama se plasiraju podmetanja i falsifikati, kako bi se dokazalo da SPC nema istorijski kontinuitet u Crnoj Gori, već da je do svojih hramova i dobara došla navodnom uzurpacijom 1918. godine.

Bivši ministar Vladimir Leposavić, za "Novosti", ističe da u dokumentima koja su, posle njegove smene, izašli iz Ministarstva pravde i objavljeni u štampi, nema ničeg spornog. Potpisao ih je, kako kaže, sa velikim zadovoljstvom, na osnovu urednih prijava i u skladu sa važećim zakonom.

- Iste prijave i dopise je u više navrata prethodnom režimu slao blaženopočivši mitropolit Amfilohije. One su ignorisane zbog istorijata Crkve koji je on uvek navodio detaljno i jasno. Vreme nastanka verskih objekata SPC je ne samo istorijska, već i arheološka činjenica koju je kodifikovao i Unesko. Sa tim činjenicama ja nisam, niti bih ikada polemisao. Isto važi i za pravo crkava i verskih zajednica da autonomno uređuju svoja unutrašnja pitanja - kaže Leposavić, za naš list.

On podseća da je bila suština borbe protiv starog, nametnutog zakona, jer se njime želelo prekidanje kontinuiteta, a time i subjektiviteta SPC u Crnoj Gori, na čijoj današnjoj teritoriji je ona i nastajala.

U novom talasu pokušaja krivotvorenja Belada i njegovi istomišljenici, po staroj matrici fragmentarnog pristupa činjenicama, tvrde da država Srbija priznaje pravni subjektivitet Srpskoj pravoslavnoj crkvi, samo od 1836. godine, pri čemu se ignorišu različiti istorijski tokovi i okolnosti u kojima je živela pravoslavna crkva u Srbiji, Crnoj Gori i drugim delovima svog kanonskog prostora.

EVIDENCIJA PISANA OLOVKOM

LEPOSAVIĆ je tokom svog kratkog mandata preduzeo i mere kako bi se konačno stavila tačka za manipulacije koje se tiču statusa SPC u Crnoj Gori, ali i drugih verskih zajednica.

- Kada sam preuzeo ministarstvo, video sam da su knjige o verskim zajednicama vođene običnom olovkom, što je omogućavalo bezgraničnu manipulaciju. To smo promenili i krenuli u dodatno podizanje pravne sigurnosti za sve verske zajednice sačinjavanjem paralelnih notarskih zapisa o svakom evidencionom listu koji se vodi u ministarstvu. Taj i drugi naši poslovi preduzeti u jednakom interesu svih građana su nažalost prekinuti - kaže bivši ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili