KADA ĆE KRAJ TOPLOTNOG TALASA? Najnovija vremenska prognoza najavljuje promenu - meteorolog otkriva i kakva će nam biti jesen

Novosti onlajn

09. 08. 2021. u 11:22

OD SUTRA do kraja sedmice imaćemo za nijansu niže temperature, ali i dalje toplo vreme sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine, navodi Goran Mihajlović, pomoćnik direktora u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

КАДА ЋЕ КРАЈ ТОПЛОТНОГ ТАЛАСА? Најновија временска прогноза најављује промену - метеоролог открива и каква ће нам бити јесен

Foto: Printscreen/RTS

Mihajlović je naveo da se i dalje mogu očekivati temperature iznad proseka za ovo doba godine.

- Minimalne temperature neće biti više od 20 stepeni, a maksimalne će biti između 30 i 35, što znači ne tako ekstremno visoke temperature kao što smo imali prethodnih dana, ali će i dalje biti iznad proseka za ovo doba godine - navodi Mihajlović.

Kako kaže, sutra i prekosutra će biti uslova za kišu u brdsko-planinskim predelima, dok u ostalim krajevima neće biti uslova za padavine.

- I sutra i prekosutra u brdsko-planinskim predelima biće uslova za pojavu pljuskova lokalnog karaktera, ne tako intenzivnih i rasprostranjenih. U ostalim delovima zemlje suvo pretežno sunčano i toplo sa temperaturama od 30 do 35 stepeni. Tako da će se nastaviti period bez padavina - navodi.

Foto: Printscreen/RTS

Vremenska prognoza za jesen - vlažno i toplo vreme

Govoreći o jeseni, navodi da ima izgleda da će biti topla.

- Što se tiče jeseni, već sada možemo reći da ima izgleda da će srednja temperatura biti iznad proseka što će joj dati karakteristiku tople jeseni. Procena kolega je oko plus jedan stepen. Što se tiče padavina, za sada nema naznaka nekih razlika u odnosu na prosečne vrednosti. Tako da bi to bila prosečna vlažna i topla jesen - navodi Mihajlović.

Ističe da ne iznenađuju toplotni talasi u avgustu, ali i da je ovo leto imalo neke vrednosti koje su iznad višegodišnjih proseka.

- Nije iznenađenje što u avgustu imamo tople talase, naročito u poslednjih 10 do 20 godina sa jednim opštim trendom porasta temperatura - navodi Mihajlović.

Objašnjava da je kiša koja je pala sredinom jula došla u poslednji čas i pomogla poljoprivredi.

- Ono što je bilo dobro jeste da smo sredinom jula imali period sa obilnim kišama, tako da gledano na nivou meseca još nismo u nekom velikom deficitu sa padavinama - objašnjava Mihajlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...