BIO IM JE TRN U OKU: Rusi zbog jedne reči hteli nemilosrdno da likvidiraju Broza - Zlokoban plan KGB-a umalo presudio Titu

Novosti online

08. 08. 2021. u 00:05

SOVETSKI agenti su 50-tih godina planirali da ubiju bivšeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, a kao smrtonosno oružje je trebalo da posluži opasna bakterija, ili otrovna kutija za nakit, tvrdio je svojevremeno viši savetnik tadašnjeg ruskog predsednika Borisa Jeljcina.

БИО ИМ ЈЕ ТРН У ОКУ: Руси због једне речи хтели немилосрдно да ликвидирају Броза - Злокобан план КГБ-а умало пресудио Титу

Fotografije: Stevan Kragujević, Arhiva Slobodana Rankovića i dokumentacija "Novosti"

Do pokušaja ubistva Josipa Broza, koji je Sovetskom Savezu bio trn u oku, nikada nije došlo, ali je obaveštajna služba koja je prethodila Komitetu državne bezbednosti SSSR (KGB) razradila plan za ubistvo i čak izabrala atentatora, sovetskog špijuna koji je postao ambasador Kostarike u Jugoslaviji, pisao je svojevremeno Dmitrij Volkogonov u listu “Izvestija”.

Špijun koji je dobio zadatak da ubije Tita ranije je učestvovao u organizovanju brutalnog ubistva Lava Trockog, zakletog neprijatelja Josifa Visarionoviča Staljina, u Meksiku, 1940. godine. Njegovo pravo ime je bilo Josif Grigulevič, a delovao je pod imenom “Maks”, tvrdio je Volkogonov.

Posle Titovog “ne” Staljinu, šef sovetske tajne policije Lavrentij Berija naredio je agentima da ga ubiju. Oni su se obratili “Maksu”, koji je zadobio poverenje rukovodstva Kostarike i bio ambasador ove zemlje u Jugoslaviji i Italiji.

Foto Arhiva

 

Sovetsko Ministarstvo za državnu bezbednost (MGB) razmatralo je mogućnost Titovog ubistva bakterijom koja izaziva kugu. Kako se navodi u tajnom dokumentu na koji se Vokogonov pozvao u članku, bilo je planirano da “Maks” pusti bakteriju u jednom od Titovih salona za prijem stranih diplomata.

– Smrt Tita ili bilo koje druge osobe u prostoriji bila bi neminovna – stajalo je u dokumentu.

– Sam Maks ne bi ništa znao o svojstvima supstance. Da bi njegov život bio spašen, on bi prethodno bio vakcinisan protiv kuge.

Druge opcije su bile da se Tito ustreli pomoću “nečujnog sistema sakrivenog u predmetu za ličnu upotrebu”, kao što je naliv-pero, upaljač, štap ili aktovka, ili da se napravi kutija za nakit iz koje će, kada se otvori, izaći smrtonosni gas.

Fotografije: Stevan Kragujević, Arhiva Slobodana Rankovića i dokumentacija "Novosti"

(Objektiv)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)