POTPISAN UGOVOR: Školovanje pilota po dualnom modelu

Lj.B.

05. 08. 2021. u 15:19

BUDUĆI piloti i kontrolori letenja imaće mogućnost da se obrazuju u državnom sistemu po dualnom modelu visokog obrazovanja, što obezbeđuje Memorandum o saradnji na razvoju dualnog modela studija u visokom obrazovanju koji je potpisan u Vazduhoplovnoj akademiji.

ПОТПИСАН УГОВОР: Школовање пилота по дуалном моделу

Foto: Printscreen/Facebook

Ugovor su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit, direktor MTU Maintenance Srbija Rajner Bekre i direktor Kontrole letenja srbije i Crne Gore SMATSA Predrag Jovanović. Potpisivanju je prisustvovala predsednica Vlade Ana Brnabić koja je istakla da je cilj tog sporazuma da Srbija postane jedan od glavnih centara za obuku kadrova u avioindustriji.

Premijerka je kazala da će Srbija u projekat uložiti više od 65 miliona evra i navela da je 191 milion dinara već uložen u rekonstrukciju Vazduhoplovne akademije, u kojoj se odvija obuka po dualnom obrazovanju.

- Sve što smo uložili i što ćemo uložiti ne bi imalo smisla da nemate privatnog partnera koji će dati praktičnio znanje, doneti reference po kojima ćete odmah obučavati kadrove Er Srbiju, SMATSA-u, MTU. Verujem da će onda biti lako dovesti i druge kompanije u ičenike iz Evrope i čitavog sveta - kazala je premijerka.

Ministar Ružić je rekao da je država uložila velika sredstva u projekat koji predstavlja veliku šansu za Srbiju navodeći da ćemo imati mogućnost da po Jasa standardima školujemo kabinsko osoblje, aviomehaničare, pilote, kontrolore leta što do sada nije bio slučaj.

Ministar je kazao i da je nacionalni model dualnog obrazovanja u Srbiji, pre svega u avioinudstriji, jedan od najbolje implementiranih, a da je primenjen nemački model dualnog obrazovanja.

Podsetio je da je do sada razvijeno 11 obrazovnih dualnih profila u srednjem obrazovanju.

- Imamo visoku strukovnu školu, od 1.oktobra počinje visoko dualno obrazovanje, a plan je da se u naredne tri godine na osnovne studije upiše 216 studenata, a na master studije 114 studenata - naveo je Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024