TREĆA DOZA VAKCINE ISTA KAO PRVE DVE? Još se radi na uputstvu za davanje buster cepiva, koje je preporučeno osetljivim grupama

B. RADIVOJEVIĆ

05. 08. 2021. u 09:00

JOŠ se ni okvirno ne zna kada bi u Srbiji moglo da počne davanje treće, buster doze vakcine protiv kovida 19, jer iako cepiva ima na lageru, moraju da se savladaju dve administrativne "prepreke": da se napravi protokol imunizacije trećom dozom i da se same vakcine, kojih u Srbiji ima četiri vrste, autorizuju i za treću dozu.

ТРЕЋА ДОЗА ВАКЦИНЕ ИСТА КАО ПРВЕ ДВЕ? Још се ради на упутству за давање бустер цепива, које је препоручено осетљивим групама

Foto Z. Jovanović

Naime, nijedna od dostupnih vakcina nije registrovana za davanje u više od dve doze, i dok se ne završi taj postupak u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije, dopunska doza ne može da počne da se daje.

Još se čeka i stručno uputstvo Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" o postupku vakcinacije onih koji su do sada kompletno imunizovani sa dve doze. Nacionalno telo za imunizaciju (NIGAT) preporučilo je da treća doza bude RNK vakcina, kakve su "Fajzerova" i "Modernina", koja se očekuje u oktobru, ali će protokolom najverovatnije biti predviđeno da građani sami biraju treću, kao i prve dve doze. Dr Verica Jovanović, direktorka "Batuta", kaže da je i najjednostavnije da treća doza bude ista kao prve dve.

- Davanje treće doze počeće kada "Batut" izradi stručno-metodološko uputstvo za primenu - kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

- Ne treba žuriti, jer nam do toga predstoji samo taj jedan korak. Država pokazuje veliku volju, ali i odgovornost od samog početka imunizacije u Srbiji nabavkom četiri vakcine, a uskoro očekujemo i petu. Želimo, pre svega, da se što bolje spremimo za neizvesnu jesen i da sve snage usmerimo na povećanje procenta imunizovanih građana, da što više ljudi primi prvu i drugu dozu. Evidentno je da trenutnih 50 odsto vakcinisane populacije nije dovoljno.

ZAŠTITA Najviše vakcinisanih među najstarijima, Foto S. Babović

Uzima se u obzir i to da kod već vakcinisanih imunitet sa protokom vremena počinje da opada, pa je zato i predviđeno da se trećom dozom on dodatno pojača kod najstarijih, hronično obolelih, pacijenata sa transplantiranim organima i onih sa inače slabim imunitetom.

- Moramo biti vrlo oprezni s osnovnim ciljem: da povećamo imunitet kod hroničnih pacijenata, s opravdanim medicinskim argumentima i očekujem da će "Batut", kao i do sada, izdati stručno-metodološko uputstvo u kojem će biti detaljno opisano i preporučeno kad i kako će biti aplicirana treća doza kod ovih građana - kaže Đerlek.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je na moratorijum za treće, buster doze antikovid vakcina najmanje do kraja septembra, izjavio je juče šef organizacije Tedros Gebrejesus. On je naveo da razume da države žele dodatno da zaštite svoje građane, ali da bi ovim potezom bilo omogućeno da se najmanje 10 odsto populacije svake države vakciniše, dodao je Tedros, preneo je Rojters.

BLIZU 500 NOVIH ZARAŽENIH

BROJ zaraženih se u kontinuitetu povećava, i sa 487 novoinficiranih za dan sve smo bliži tome da se projekcije stručnjaka o 1.000 inficiranih za 24 sata potvrde u praksi pre kraja ovog meseca. I u bolnicama je više obolelih od kovida - 521, od kojih je sedmoro na respiratorima, a za 24 sata bitku sa zarazom izgubilo je još dvoje obolelih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)