NAJSTARIJI U BANJU MOGU I NA ODLOŽENO: Osim besplatnog odmora, PIO fond penzionerima nudi i oporavak u lečilištima uz plaćanje na rate

J. Ž. S.

05. 08. 2021. u 15:21

NA besplatnu rehabilitaciju u dvadesetak srpskih banja ove godine otići će 15.435 naših najstarijih sugrađana.

НАЈСТАРИЈИ У БАЊУ МОГУ И НА ОДЛОЖЕНО: Осим бесплатног одмора, ПИО фонд пензионерима нуди и опоравак у лечилиштима уз плаћање на рате

Foto A. Stevanović

Prema podacima PIO fonda na poslednji konkurs se prijavilo 50.683 korisnika, a najveće interesovanje vladalo je za Vrnjačku, Banju Koviljaču, Ribarsku, kao i za Kanjižu i "Termal" u Vrdniku.

Zbog epidemiološke situacije i vanrednog stanja u 2020. godini, oglas za besplatnu rehabilitaciju raspisan je nešto kasnije nego inače, a konačne rang-liste objavljene tek 14. oktobra prošle godine, rehabilitacioni centri su omogućili penzionerima da svoje pravo po prošlogodišnjem konkursu realizuju zaključno sa 30. junom ove godine.

Pravo da konkurišu za gratis mesto imali su svi korisnici penzija čije mesečno primanje ne prelazi 29.378 dinara, kao i oni koji čekove primaju iz inostranih fondova, ali da njihov ukupan zbir ne prelazi pomenuti iznos. Ovo pravo penzioneri mogu da koriste samo jednom u toku penzionerskog staža.

PIO fond je, s druge strane, omogućio najstarijima i da ukoliko ne dobiju besplatnu banju, na odmor ili oporavak otputuju pod povoljnijim uslovima, odnosno na rate. Potpisani su ugovori sa velikim brojem srpskih lečilišta i na letovanje se može na četiri do 12 rata. Pored odloženog plaćanja putem administrativne zabrane od penzije ili čekovima građana, veliki broj banja uvažava i vladine vaučere u iznosu od 5.000 dinara, pa je zbog velikog interesovanja ove godine odobreno čak 150.000.

Ukoliko rešite da sami organizujete svoj odmor, potrebno je da prvo kontaktirate sa odabranom banjom radi dogovora o terminu kada biste boravili i svim potrebnim terapijama, a zatim i o kategoriji sobe koja vam odgovara u pogledu cene. Posle toga iz banje na kućnu adresu stiže obrazac koji treba overiti u matičnoj filijali Fonda, preko koje se prima penzija, a koji se zatim šalje u banju. Prilikom prijave na recepciji uz ličnu kartu se prilaže i poslednji ček od penzije, odnosno penzionerska kartica.

SVE VIŠE ZAINTERESOVANIH

NA konkurs za besplatnu rehabilitaciju prethodnih godina se u proseku javljalo oko 40.000 penzionera, ako izuzmemo 2019. kada se prijavio rekordan broj, njih oko 60.000. U vreme pandemije broj podnetih zahteva je bio 46.500, a ove godine se primećuje ponovni trend rasta prijava na 50.683. Spisak banja koje imaju ugovore sa Fondom PIO za odloženo plaćanje može se pronaći na njihovom sajtu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)