STEFANOVIĆ POVODOM GODIŠNJICE "OLUJE": Srbija danas glasno tuguje, nema ničega što će zalečiti rane na duši preživelih

Tanjug

04. 08. 2021. u 10:03

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović je, povodom 26. godišnjice hrvatske akcije "Oluja", izjavio da je neprihvatljivo što Hrvatska i danas u 21. veku slavi teški zločin i brutalno etničko čišćenje, dok se u Srbiji služe parastosi žrtvama i tuguje.

СТЕФАНОВИЋ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ОЛУЈЕ: Србија данас гласно тугује, нема ничега што ће залечити ране на души преживелих

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Baš kao što koncentracioni logor Jasenovac iz Drugog svetskog rata nije bio nikakav radni kamp, već logor smrti, ni ''Oluja'' nije bila nikakva oslobodilačka akcija, već sramotno proterivanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta u Hrvatskoj - izjavio je Stefanović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Stefanović je rekao da su proterivanje oko 250.000 sopstvenih građana, bombardovanje izbegličkih kolona, ubijanje staraca, bolesnih i nemoćnih na kućnom pragu, spaljivanje imovine, maltretiranje, prebijanje i zastrašivanje, zločini koji su postali neraskidivi epilog ove akcije.

- Sudbina hiljada Srba, ni danas nije poznata, jer se i četvrt veka kasnije vode kao nestali - rekao je Stefanović.

Kako dodaje, nema tog pokušaja relativizacije koji će promeniti istinu.

- Nema ničega što će zalečiti rane na duši preživelih, ničega što će vratiti mrtve njihovim najmilijima, nema do dana današnjeg ni pravde za žrtve ''Oluje'', ali to će, uveren sam, ostati ispisano u istoriji velikim slovima kao sramota međunarodne zajedinice - poručio je ministar Stefanović.

On je, međutim, ukazao da su klimanje glavom i prećutkivanje strahota koje su zadesile srpski narod, kako su to radile prethodne vlasti, danas prošlost.

- Srbija danas glasno tuguje i ne dozvoljava da se zaboravi ''Oluja'' koja je jedna od najvećih sramota savremene Evrope i celokupnog čovečanstva, a svakako najveće etničko čišćenje na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata - izjavio je Stefanović.

- Jaka Srbija danas gradi budućnost, mir i saradnju u našem regionu, ali o zločinima više ne ćuti. Ne dozvoljava da se žrtve zaborave, niti da se ćuti o užasima koje je pretrpeo srpski narod - zaključio je Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...