STEFANOVIĆ POVODOM GODIŠNJICE "OLUJE": Srbija danas glasno tuguje, nema ničega što će zalečiti rane na duši preživelih

Tanjug

04. 08. 2021. u 10:03

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović je, povodom 26. godišnjice hrvatske akcije "Oluja", izjavio da je neprihvatljivo što Hrvatska i danas u 21. veku slavi teški zločin i brutalno etničko čišćenje, dok se u Srbiji služe parastosi žrtvama i tuguje.

СТЕФАНОВИЋ ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ ОЛУЈЕ: Србија данас гласно тугује, нема ничега што ће залечити ране на души преживелих

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Baš kao što koncentracioni logor Jasenovac iz Drugog svetskog rata nije bio nikakav radni kamp, već logor smrti, ni ''Oluja'' nije bila nikakva oslobodilačka akcija, već sramotno proterivanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta u Hrvatskoj - izjavio je Stefanović.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Stefanović je rekao da su proterivanje oko 250.000 sopstvenih građana, bombardovanje izbegličkih kolona, ubijanje staraca, bolesnih i nemoćnih na kućnom pragu, spaljivanje imovine, maltretiranje, prebijanje i zastrašivanje, zločini koji su postali neraskidivi epilog ove akcije.

- Sudbina hiljada Srba, ni danas nije poznata, jer se i četvrt veka kasnije vode kao nestali - rekao je Stefanović.

Kako dodaje, nema tog pokušaja relativizacije koji će promeniti istinu.

- Nema ničega što će zalečiti rane na duši preživelih, ničega što će vratiti mrtve njihovim najmilijima, nema do dana današnjeg ni pravde za žrtve ''Oluje'', ali to će, uveren sam, ostati ispisano u istoriji velikim slovima kao sramota međunarodne zajedinice - poručio je ministar Stefanović.

On je, međutim, ukazao da su klimanje glavom i prećutkivanje strahota koje su zadesile srpski narod, kako su to radile prethodne vlasti, danas prošlost.

- Srbija danas glasno tuguje i ne dozvoljava da se zaboravi ''Oluja'' koja je jedna od najvećih sramota savremene Evrope i celokupnog čovečanstva, a svakako najveće etničko čišćenje na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata - izjavio je Stefanović.

- Jaka Srbija danas gradi budućnost, mir i saradnju u našem regionu, ali o zločinima više ne ćuti. Ne dozvoljava da se žrtve zaborave, niti da se ćuti o užasima koje je pretrpeo srpski narod - zaključio je Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)