PRITISAK NA RAD I UGROŽAVANJE VLADAVINE PRAVA: Novosadsko Osnovno tužilaštvo o incidentu na protestu u Petrovradinu (VIDEO)

Lj. P.

03. 08. 2021. u 18:41

POVODOM protesta građana „Pravda za Ninu“ na kome su se učesnici skupa sukobili sa Svetlanom Benišek Suvajdžić, zamenicom osnovnog javnog tužioca, oglasilo se Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu.

ПРИТИСАК НА РАД И УГРОЖАВАЊЕ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА: Новосадско Основно тужилаштво о инциденту на протесту у Петроврадину (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Radio 021

Kako je saopštilo Tužilaštvo, na skupu održanom 30. jula u Petrovaradinu učesnici protesta prepoznali su Svetlanu Benišek Suvajdžić, koja inače živi u Petrovaradinu u blizini mesta gde su protesti održani. Okupljeni su, kako je saopšteno, “blokirali vozilo u kome se Benišek Suvajdžić nalazila, ne dozvoljavajući joj da napusti parking, a zatim joj otvorili vrata vozila i izlepili ga plakatima, agresivno se ponašali, pretili joj i vređali je, te joj ograničili kretanje.”

Tim povodom v.f. apelacionog javnog tužioca u Novom Sadu Milan Tkalac, v.f. višeg javnog tužioca u Novom Sadu Branislav Lepotić i osnovni javni tužilac u Novom Sadu Dejan Rakonić, sa zaposlenima, ukazuju da je ovo “još jedan od napada u nizu na javnotužilačku organizaciju i nosioce javnotužilačke funkcije, očigledno u vezi sa obavljanjem dužnosti - funkcije javnog tužioca. “

Napad na zamenicu Osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu Svetlanu Benišek Suvajdžić, kako se navodi u saopštenju danas prosleđenog medijima, samo iz razloga što je nosilac javnotužilačke funkcije, iako ona nije postupala u konkretnom predmetu, “predstavlja svojevrstan pritisak na rad javnog tužilaštva i po svom intenzitetu prevazilazi svaku meru javne kritike rada javnog tužilaštva, kao samostalnog i nezavisnog državnog organa.”

- Bilo koja vrsta napada na nosioce javnotužilačke funkcije, kao i sve nosioce pravosudnih funkcija i zaposlene u pravosuđu, koji štite ljudska prava i slobode građana u sudskim i svim drugim postupcima nedvosmisleno ugrožava njihovu bezbednost, a time i vladavinu prava, te šalje izuzetno lošu poruku svim građanima – navodi se u saopštenju. - A konkretan događaj je upravo iz tih razloga izazvao nezadovoljstvo i osudu javnotužilačke organizacije.

Iz tih razloga, kako se dalje navodi, apeluju i pozivaju sve državne organe da, u okviru svojih nadležnosti, preduzmu sve raspoložive mere u cilju sprečavanja bilo kakve vrste napada i pritisaka na nosioce javnotužilačke funkcije, a radi njihove bezbednosti, koja predstavlja osnovni preduslov za samostalnost i nezavisnost u radu.

Takođe su pozvali medije da se u izveštavanjima pridržavaju pravila novinarske etike, izbegavajući bilo kakvu vrstu dezinformacija i time daju svoj doprinos objektivnom izveštavanju, a u cilju prepoznavanja javnog tužilaštva kao državnog organa čija je osnovna funkcija suzbijanje kriminaliteta, gonjenje učinilaca krivičnih i drugih kažnjivih dela i zaštite ljudskih prava i sloboda.

Protest „Pravda za Ninu“, podsećamo, organizovali su građani Petrovaradina na mestu gde je 6. juna nastradala Nina Rađenović, kada je na nju velikom brzinom naleteo automobil kojim je upravljao mladić (21) iz Sremskih Karlovaca. Protest je organizovan jer su, kako su rekli, nezadovoljni načinom na koji se vodi istraga o ovoj nesreći.

Protiv osumnjičenog je podneta krivična prijava zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, a osumnjičeni je posle saslušanja u tužilaštvu puišten da se brani sa slobode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024