LOKALIZOVAN POŽAR NA MOKROJ GORI: Gorelo 100 hektara šume - zaustavljeno širenje vatre

N.J.

02. 08. 2021. u 10:23 >> 14:11

OD nedelje popodne kada je u Mokroj Gori, na terenu Brezovice izbio požar, korak po korak i uz ogromne napore traju nastojanja da se na nepristupačnom terenu lokalizuje vatrena stihija koja je zahvatila oko 100 hektara šume i rastinja.

ЛОКАЛИЗОВАН ПОЖАР НА МОКРОЈ ГОРИ: Горело 100 хектара шуме - заустављено ширење ватре

Foto: MUP

U ponedeljak, rezultat nadljudskog angažovanja spasilaca bio je vidljiv: širenje plamena je usporeno, kuće i drugi objekti nisu ugroženi, a nadležni očekuju da će u najkraćem roku lokalizovati veliku pretnju.

Ove optimistične prognoze rezultat su velike akcije spasilaca: angažovani su vatrogasci iz 10 gradova, sa mehanizacijom, autocisternama i opremom za intervencije u otežanim, šumskim uslovima.

Foto: MUP

 


- Prvog dana požar je gasilo 50 vatrogasaca, zatim se pridružilo još njih 90, očekujemo i angažovanje jednog helikoptera. Akcija traje danonoćno, radi se i naotvaranju dva pristupna puta kako bi ljudstvo, vozila i tehnika prišli  što bliže. Vatrogasaca i opreme ima dovoljno, postavili smo i bazen za akumulaciju vode...  - ističe Saša Cicvarić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu.


Akumulacija sa 18.000 litara vode za gašenje požara helikopterom, postavljena je na stadionu u Kotromanu.


Vatrogasci sa terena objašnjavaju da se požar od Brezovice širio prema Šarganu, vatrena stihija je usporena, a očekivanja su da će do kraja dana situacija biti stavljena pod kontrolu.


Paklena vrućina, jak vetar, uz nepristupačan teren, najveći su neprijatelji vatrogasaca tokom ova dva dana.


Poseban problem je angažovanje vatrogasaca na drugim mestima, jer je tokom prethodnih dana gorelo u više sela širom zlatiborskog okruga.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DVA SRETNIKA OSVOJILA ŠESTICU: Ovo su dobitne kombinacije