MARJAN IVANUŠA PESIMISTA: "Niko ne može da potvrdi da ćemo iskoreniti koronu"

Tanjug

01. 08. 2021. u 13:54

ŠEF kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Beogradu dr Marjan Ivanuša ukazao je da je najbolja zaštita od korona virusa vakcinacija, naglasivši da niko sa sigurnošću ne može da potvrdi da je moguće u potpunosti iskoreniti ovaj virus.

МАРЈАН ИВАНУША ПЕСИМИСТА: Нико не може да потврди да ћемо искоренити корону

Foto Tanjug

- Očekujemo da ćemo uspeti da virus stavimo pod kontrolu vakcinacijom ljudi širom sveta, jer je to najbezbedniji načina da steknemo imunitet i da se zaštitimo - izjavio je Ivanuša.

- Nadamo se da će do kraja ove godine biti vakcinisano 40 odsto svetske populacije, a do kraja iduće 70 odsto.

On je ocenio da je vakcinacija u Srbiji odlično organizovana, jer su vakcine obezbeđene vrlo rano i potvrdio da je imunizacija počela dobro, ali da se u međuvremenu ceo proces usporio.

- Kao što smo videli, virus često mutira. Sa nedovoljnim brojem vakcinisanih postoji paralelno veliki broj zaraženih osoba, pa se virus briže razmnožava i veća je verovatnoća da će se pojaviti nove mutacije - ukazao je šef kancelarije SZO u Beogradu dr Marjan Ivanuša i upozorio da su nevakcinisani pod velikim rizikom da se zaraze, razbole i šire virus, a rizik je sve veći kada virus mutira u nove sojeve koji se brže šire.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio