SRBI I KAD PEVAJU, TO JE RATNI ZLOČIN! Advokat LJubomir Pantović o neosnovanim presudama predstavnicima našeg naroda u kosovskom pravosuđu

Dragana Zečević

01. 08. 2021. u 09:24

PRITISAK javnosti, ali i političkog vrha Albanaca na Kosovu i Metohiji osnovni je razlog što pred kosovskim sudovima nema pravde za Srbe. Poznato je da nema dana da predsednica ili premijer privremenih organa u Prištini ne okrive Srbe za navodne zločine, što se svakako odražava i na rad pravosuđa.

СРБИ И КАД ПЕВАЈУ, ТО ЈЕ РАТНИ ЗЛОЧИН! Адвокат Љубомир Пантовић о неоснованим пресудама представницима нашег народа у косовском правосуђу

"Lov" na Srbe pojačan poslednjih meseci

Iako sigurno ima sudija koji bi časno i pravedno obavljali svoj posao, strah od pritisaka albanske javnosti ukoliko oslobode nekog Srbina, jači je od svega. Otuda su mnogi Srbi optuženi za navodne ratne zločine osuđeni bez ikakvih dokaza.

Ovim rečima Ljubomir Pantović, poznati advokat sa Kosova i Metohije, za naš list pojašnjava neosnovanost presuda za ratne zločine Srbima osuđenim posle juna 2018. godine, kada su nadležnost nad pravosuđem od Euleksa preuzeli kosovski sudovi. Broj presuda, prema rečima advokata Pantovića, od tog perioda drastično je povećan i to za dela koja se po njegovom mišljenju ne mogu tretirati kao ratni zločin.

- Strašno je to što su mnoge presude izrečene bez ikakvih osnova ili dokaza. Dovoljno je bilo da Albanci izmisle razne laži i optuže Srbe, a da se oni osude samo na osnovu njihovih reči. Tako je, recimo, Nenad Arsić (43) iz Čaglavice osuđen pravosnažno na šest godina zatvora jer je navodno komšije Albance vređao i primoravao ih da pevaju srpske patriotske pesme. Čak i da je to radio, to nikako ne može biti ratni zločin - dodaje naš sagovornik.

On napominje da je presuda Arsiću izrečena nedavno iako je komšije koji su ga prijavile tek pre tri godine navodno maltretirao još 1999. Masovna hapšenja i optužnice protiv Srba počeli su još tokom 2000. godine kada su počeli da rade kosovski sudovi sa albanskim sudijama i tužiocima. Advokat Pantović podseća da je zbog neosnovanih presuda misija Unmika oktobra iste godine donela uredbu kojom je obavezala da većinu sudskih veća čine međunarodni predstavnici, a koji su potom ukinuli mnoge kazne i obustavili optužnice protiv Srba donete do tada.

- Međunarodne sudije i tužioci su u većini slučajeva zaista bili korektni, i njima je bilo mučno da slušaju svedoke koji su svaki čas menjali iskaze. Nažalost, bilo je i stranaca koji su bili pristrasni po pitanju Srba, kao u slučaju Vukmira Cvetkovića (55) iz Kline, kojem je tužiteljka Unmika obustavila optužnicu. Ipak, kada je Euleks preuzeo slučaj od Unmika, Mauricio Salustra ponovo je pokrenuo predmet i Cvetkovića bez dokaza osudio na sedam godina zatvora - podseća Pantović.

Cvetkovića, koji je bio povratnik u Klinu, takođe su optužile komšije Albanci da ih je navodno isterivao iz kuća, a toga su se "setili" kada je počeo da radi kao pripadnik kosovske policije. Osudio ga je sudija Albanac, koji je kasnije i sam osuđen zbog primanja mita, podseća naš sagovornik.

Kosovski pravosudni organi, prema rečima Pantovića, čak su iskoristili i situaciju sa virusom korona, kada je izostala revizija međunarodnih pripadnika i nevladinih organizacija na sudskim procesima. Kao drastičan primer navodi slučaj Zorana Đokića iz Peći, koji je osuđen pravosnažno na 12 godina za navodni ratni zločin, mada ga na suđenju čak ni ključni svedok nije prepoznao.

- Javnost nije mogla da prati suđenje, a presuda je doneta na osnovu lažnih izjava svedoka i to onih koje su predloženi i saslušani naknadno, mimo svih zakonskih rokova. Ispostavilo se da prvobitni svedoci nisu naveli Đokića kao krivca. Ipak, to je bilo dovoljno da albanski sudija osudi Đokića na 12 godina zatvora - dodaje Pantović.

KRŠE I SOPSTVENE ZAKONE

IZRICANjEM kazni od po dvadeset i više godina zatvora Srbima optuženim za navodne ratne zločine, kosovski sudovi kršili su čak i sopstvene zakone, jer primenjuju Krivični zakon SFRJ, koji predviđa maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina. Pantović dodaje da je bilo presuda izrečenih Srbima koji u vreme navodno počinjenih zločina nisu ni bili na Kosovu.

SLUČAJ TASIĆ

- U SLUČAJU Darka Tasića koji je pravosnažno osuđen na 11 godina, iskorišćena su sva pravna sredstva. On nije optužen ni za jedno ubistvo, već za navodne krađe i da je kamion sa leševima Albanaca hteo da potopi u reku Beli Drim. Besmislenost optužbe pokazuje činjenica da je reka na tom mestu toliko plitka da se čak i pešice prelazi - naglašava advokat Pantović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas