METEOROLOG ĐURIĆ OBJAVIO KADA STIŽE ZAHLAĐENJE: Posle paklenih 40 sledi obrt i pad temperature za 10 stepeni!

Novosti online

31. 07. 2021. u 13:36

U SVOJOJ najnovijoj vremenskoj prognozi meteorolog Đorđe Đurić najavljuje da će, posle još jednog toplog talasa i visokih temperatura, od ponedeljka temperatura pasti za deset stepeni!

МЕТЕОРОЛОГ ЂУРИЋ ОБЈАВИО КАДА СТИЖЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ: После паклених 40 следи обрт и пад температуре за 10 степени!

Foto: Depositphotos/Jutjub/Happy Tv

- Koliko će biti vrelo u nedelju, vidi se na ovoj 850 milibarskoj površini (1450 metara), gde je temperatura i preko 25°C, tako da nas u nedelju očekuju temperature od 36°C na severu Srbije do 41°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 38°C. Ove visoke temperature posledica su advekcije vrele vazdušne mase sa jugozapada, tj. sa severa Afrike. Vrlo visoke temperature biće praćene pojačanim jugozapadnim vetrom, koji će na zapadu Srbije, u Bačkoj, Sremu i na planinama pred kraj dana i pred prodor hladnog fronta biti veoma jak. Vetar će biti fenskog efekta i postojaće ogromna opasnost od šumskih požara i požara na otvorenom.

Ipak, oslabljeni hladni front sa severozapada i iz oblasti Alpa, doneće u nedelju uveče i u ponedeljak prodor svežije vazdušne mase, koja će preko Panonske nizije stići do severa i zapada Srbije, tako da se u ovim predelima u ponedeljak očekuje znatno prijatnije vreme, uz pojačan severozapadni vetar i uz maksimalne temperature od 28 do 30°C, u Beogradu do 29°C. Na 850 mb površini iznad ovih predela biće oko 15°C, dakle, za 10 stepeni niža temperatura u odnisu na nedelju. Hladni front biće toliko oslabljen na svom putu ka jugoistoku, tako da će u Nišu i na području juga i istoka Srbije i dalje biti vrelo, uz temperature do 37°C, uz pojačan jugozapadni vetar i uz vioske temperature i u višim slojevima atmosfere.


Kada su padavine u pitanju, hladni front neće biti toliko izražen u vidu padavina. Ipak, u nedelju posle podne i pred kraj dana tek ponegde na severu Srbije se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, naročito i uglavnom na području Vojvodine. Dolazak hladnije vazdušne mase iznad vrele podloge, može lokalno usloviti formiranje snažnih konvektivnih oblaka, uz kratkotrajne grmljavinske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.
Kada je ostatak sledeće sedmice u pitanju, severna polovina Srbije imaće prijatnije temperature u odnosu na ostatak Srbije i one će biti uglavnom koji stepen iznad 30°C, dok će na jugu i istoku Srbije temperature uglavnom ostati iznad 35°C. Još vrelije biće u Makedoniji i u Grčkoj, uz temperature iznad 40°C, a na jugoistoku Makedonije (Đevđelija i Demir Kapija) i centralni delovi Grčke (Larisa) temperature će biti i do 45-46°C, dok je ona već danima u ovim predelima i do 43-44°C.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni