PETNICI PODMEĆU I VESTI I DIREKTORA: Novi skandal u istraživačkoj stanici - plasirana lažna vest o imenovanju novog rukovodioca

B. PUZOVIĆ

31. 07. 2021. u 09:43

ISTRAŽIVAČKU stanicu Petnica ovog leta ne prestaju da tresu afere.

ПЕТНИЦИ ПОДМЕЋУ И ВЕСТИ И ДИРЕКТОРА: Нови скандал у истраживачкој станици - пласирана лажна вест о именовању новог руководиоца

Foto D. Milovanović

Posle optužbi o seksualnom uznemiravanju polaznica seminara, za šta je u javnosti prozvan nekadašnji saradnik Petnice Branislav Savić Savan, ostavku je podneo direktor Nikola Božić, koji je na funkciji bio tek mesec dana. Sada je u medije stigla i lažna informacija o imenovanju Srđana Janeva za novog direktora.

Saopštenje za javnost o tome stiglo je sa adrese uopetnica@gmail.rs, navodno od izvesne Tatjane Ranđelović. Navedeno je da "ova odluka predstavlja značajan iskorak u pravcu uspostavljanja nesmetanog rada obrazovnih programa i naše institucije".

- Navodi koji su se pojavili u medijima o izboru novog direktora su neistiniti - saopštio je Upravni odbor IS Petnica.

Srđan Janev, Foto Arhiva

- Sa imejl adrese, koja nije na zvaničnom domenu Istraživačke stanice, novinama je distribuirano lažno saopštenje sa netačnim informacijama. Uz to, mejl je sadržao i lične podatke koji nisu javno dostupni i koji prema Zakonu o zaštiti podataka ličnosti ne smeju da se dele bez saglasnosti. Upravni odbor ISP podneo je krivičnu prijavu nadležnim organima.

Vest je demantovao i sam Janev.

Ujedno, UO u saopštenju podseća da ovo telo upravlja Petnicom do imenovanja novog direktora, zarad obezbeđivanja njenog nesmetanog rada. Činjenica je, ističe Upravni odbor, da je Srđan Janev upisan kao zakonski zastupnik ISP u Agenciji za privredne registre, jer je zakonska obaveza udruženja građana da izabere i upiše zastupnika u registar. Ali, on nije upisan kao novi direktor već kao predstavnik Upravnog odbora čiji je član.

- Neko kao da se okomio na Istraživačku stanicu Petnica, šireći usput i laži, poput informacije o imenovanju novog direktora - kaže sagovornik "Novosti" koji je insistirao na anonimnosti.

- Ovako nešto se u Petnici ne pamti. Bilo je, doduše, svojevremeno pokušaja da se Petnica kompromituje, jer je bila trn u oku, kao nezavisna naučna institucija, ali je sve to izdržala.

Kroz stanicu kraj Valjeva do sada je prošlo više od 50.000 učenika, a ove godine, zbog seksualne afere, letnji seminari su pomereni za septembar.

PREVRUĆ KROMPIR ZA SVAKOGA

DODATNU konfuziju svojim ponašanjem stvara i UO, a još više bivši čelnici ove naučne ustanove svojim izjavama o slučaju seksualnog uznemiravanja polaznica seminara - kaže naš izvor.

- Neshvatljivo je da se u Petnici dugo dešava sve ono za šta je Branislav Savić u javnosti prozivan, a potom ova sramota sa lažnim saopštenjem - kaže naš sagovornik. - Direktorsku fotelju niko ne želi da preuzme, jer je to u ovom trenutku izgleda prevruć krompir. Svi koji smo učestvovali u njenom stvaranju pitamo se ko i zbog čega stoji iza poslednjih događanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije