RAKIJA IZ REKOVCA IDE PRAVO U RUSIJU: U podrumu Živadina Vukojičića, pre 13 godina uspešno sa proizvodnje vina prešli na destilat šljive
RAKIJE, koje proizvodi "Mali podrum Vukojičić" iz Rekovca osvojile su sve medalje na Novosadskom sajmu, od plakete za visok kvalitet, preko zlatnih i velikih zlatnih medalja, do šampionske titule za kvalitet.
Najnoviju zlatnu medalju ove godine osvojila je šljivovica "draža prepečenica", proizvedena 2009. godine. Osim šljivovice, Živadin Vukojičić, njegov sin Nikola i ćerka Aleksandra Rosić proizvode i dunjevaču, krušku, lozu i kleku, jačine 40 stepeni.
Budući im je kvalitet najvažniji, proizvode male količine rakije, jer prave brend koji flaširaju tek kada "odleži" 12 godina.
- Ponosni smo na naše rakije - kaže za "Novosti" Živadin Vukojičić.
- Zato nismo ni bili iznenađeni kada je predsednik Aleksandar Vučić prilikom nedavne posete Rekovcu za našu rakiju odmah rekao da je barik. Ta šljivovica premijum, koju je probao, "odležala" je 11 godina i na tržištu će se naći tek naredne godine. Naša je odluka da prodavajemo samo rakije koje su "sazrevale" 12 godina.
Naš sagovornik objašnjava da destilat od šljive, jačine od 60 do 70 stepeni, najpre "odleži" da bi se dobila željena stepenaža od 40, pa se potom vrati u barik da odstoji pet godina kako bi se rakija harmonizovala. Tek onda se pakuje u boce. Trenutno je, kako kaže, u potrazi za starim baricima, jer je uspeo da nađe samo jednu bačvu u kojoj je rakija iz "Podruma Levač" stajala 30 godina.
- Za baricima je prava pomama. U njih se rakija stavlja kada više ne želimo da poprima arome iz buradi, a želimo da još stari. Barik ima ulogu rezervoara, koji nije hermetički zatvoren, već kroz drvo ulazi kiseonik, vrši se oksidacija, odnosno starenje. To rakiji daje poseban kvalitet. Osim toga, eksperimentišem i sa buradima od hrastova iz različitih delova Srbije. Ispostavilo se da je najbolji medunac iz hrastove šume manastira Kalenić, stare više od jednog veka - veli Vukojičić.
Rakije porodične firme "Mali podrum Vukojičić" iz Lomnice kod Rekovca, osnovane pre 13 godina, ne samo da su pobrale sve medalje na Novosadskom sajmu, već su i njihova vina nagrađivana šampionskim peharima. Godišnje su proizvodili 25.000 boca, uglavnom sorte kaberne sovinjon, šardone i kaberne frank. Kada su, međutim, pre četiri godine sa ruskom kompanijom potpisali desetogodišnji ugovor o proizvodnji destilata od šljive, Vukojičići su u Rekovcu otvorili destileriju i preorijentisali se na proizvodnju rakije.
BREND OSVOJIO I AUSTRALIJU
GOTOVO 95 odsto naše proizvodnje čini destilat za Ruse, a od ostatka pravimo brend i spremamo se za tržišnu utakmicu. To su male količine, jer 95 odsto od tog brenda izvozimo u Australiju, a planiramo da osvojimo i tržišta Amerike i Kanade - ponosno govori Aleksandra Rosić, ćerka Živadina Vukojičića.
VLADICA IZ ORMARA IZVUKAO ZMIJU DUGU CEO METAR: Neverovatan slučaj u Vranju - Čuju se ženski vrisci, kamera sve snimila (VIDEO)
IAKO je juče mnoge krajeve naše zemlje iznenadio sneg, a temperature su se spustile za čitavih petnaest stepeni, za najpoznatijeg hvatača zmija iz Vladičinog Hana Vladicu Stankovića i juče je bilo posla.
18. 04. 2024. u 09:40
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)
OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.
18. 04. 2024. u 10:45
"MOGU LI DA VAS ZAMOLIM?" Bajaga održao čas kulture na RTS-u - snimak se širi mrežama (VIDEO)
JEDNA opaska legendarnog muzičara Momčila Bajagića Bajage tokom promocije reizdanja prve ploče Bajage i Instruktora "Pozitivna geografija", zabeležena kamerom RTS-a, postala je viralna na društvenim mrežama.
18. 04. 2024. u 10:17
Komentari (3)