NEMAC NAPISAO UDŽBENIK O TESLI: Andreas Rufing iz Minhena poštovalac dela genija iz Like

M. LOPUŠINA

30. 07. 2021. u 07:25

PROFESOR fizike i matematike dr Andreas Rufing iz Gimanzije "Tomas Man" u Minhenu stari je i veliki zaljubljenik u delo srpskog genija Nikole Tesle.

НЕМАЦ НАПИСАО УЏБЕНИК О ТЕСЛИ: Андреас Руфинг из Минхена поштовалац дела генија из Лике

Foto Vikipedija

Njegova ljubav prema ovom naučniku toliko je velika da je lane nemačkoj vladi uputio predlog da jedna srednja škola u Bavarskoj dobije ime ovog velikog svetskog naučnika, a sada je napisao i udžbenik o geniju iz Smiljana i namerava da ga uvede u obrazovni program u Nemačkoj.

Ova saznjanja podelio je sa nama Hadži Goran Kavržić, predsednik Društva "Sveti Sava" iz Minhena, predstavnik društva "Prosvjeta" u Nemačkoj, novinar Televizije srpske dijaspore u Minhenu, bivši poslanički kandindat u Republici Srpskoj i odskoro član Tesline naučne fondacije (TNF) u Filadelfiji.

- Doktor Rufing kao profesor u više nemačkih škola, često u njima organizuje seminare o životu i delu našeg naučnuka i jednog od najznamenitijih i najpoznatijih Srba u svetu.

Profesor je nekoliko puta posetio rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu. Čitava njegova pedagoška i naučna karijera posvećena je liku i delu genija iz Like - objašnjava nam Kavržić.

Istraživanje profesor Rufin (gore levo) sa saradnicima, Foto Privatna arhiva

Predočio nam je i da je dr Rufing odrastao u Minhenu, gde se školovao. Diplomirao je i doktorirao na Tehničkom univerzitetu, gde i danas radi kao naučnik-istraživač.

- Napisao sam udžbenik o Nikoli Tesli na nemačkom jeziku za učenike srednjih škola, sa namerom da ga uvedem u obrazovni program u Nemačkoj. Tesla kao svetski naučnik i čovek koji je oblikovao čovečanstvo, to zaslužuje. Prevodim udžebnik i na engleski, da bih ga predočio svim teslijancima sveta i Teslinoj naučnoj fondaciji u Filadelfiji. Moj prijatelj ga prevodi na srpski jezik, jer želim da ga poklonim Muzeju Nikole Tesle kada dođem u Beograd - kaže nam dr Rufing.

Njegov plan je da na jesen prvi put poseti glavni grad Srbije i Teslin muzej, gde želi da istražuje nasleđe i naučnu zaostavštinu srpskog genija. Doktora posebno intereseuju naučne veze i odnosi Nikole Tesle i Alberta Ajnštajna, koje smatra najvećim umovima naše planete.

Teslina naučna fondacija Srbije iz Zemuna je pozvala dr Andreasa Rufinga i Hadži Gorana Kavržića iz Minhena da postanu njeni članovi i da budu njeni gosti u Srbiji.

- Udžbenik i celokupna nastojanja dr Rufinga da uvede Nikolu Teslu kao predmet u nemačkim školama, poklapa se sa našim projektom uvođenja srpskog genija u škole u Srbiji, Republici Srpskoj i SAD. Ovaj program u Americi vode direktorka projekta Ešli Redfearn i Aleksandar Ignjatović, tvorac Tesline igrice o pronalascima, iz Beograda. Zato se trudimo da uspostavimo saradnju sa dr Rufingom i naš zajednički program podignemo na planetarni nivo - kaže Zoran Bulović, prvi čovek TNF Srbija.

Minhen Gimnazija "Tomas Man", Foto Vikipedija

U SEPTEMBRU DOLAZI U BEOGRAD

NA onlajn konferenciji o Nikoli Tesli, koja će biti održana u septembru u Beogradu, dr Andreas Rufing će učestvovati sa svojim udžbenikom o Nikoli Tesli. Na poziv iz Srbije odgovorio je:

- Mnogo sam zadovoljan što mogu da pomonem Srbiji, Teslinoj naučnoj fondaciji i svim drugim simpatizerima Nikole Tesle.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024