PENZIJE BEZ RADNOG STAŽA? Ministarstvo prati i analizira stanje, bolji uvid kada zaživi socijalna karta

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

29. 07. 2021. u 11:00

VIŠE od 90 odsto stanovništva Srbije starog 65 i više godina prima penziju, podaci su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ipak, deo te starosne grupe nije bio radno aktivan, pa samim tim sada nema nikakva primanja. U Ministarstvu procenjuju da je u pitanju manje od 150.000 lica.

ПЕНЗИЈЕ БЕЗ РАДНОГ СТАЖА? Министарство прати и анализира стање, бољи увид када заживи социјална карта

Foto P. Milošević

Prema procenama Milana Krkobabića, ministra za brigu o selu, njih bi moglo biti i oko 200.000, a tačan broj znaće se kada budu zaživele socijalne karte. Zbog onih koji žive u siromaštvu ili na njegovom rubu i nemaju prihode, on je ponovo pokrenuo pitanje garantovanih penzija, odnosno specifične socijalne pomoći za najugroženije. Među njima se posebno ističu žene koje su se bavile poljoprivred om, a sebi nisu uplaćivale staž.

U Ministarstvu rada kažu da je primetan trend smanjenja broja starijih koji ne primaju penziju:

- To je, pre svega, rezultat rasta učešća žena na tržištu rada, čime se kvalifikuju za ostvarivanje prava na sopstvenu penziju u starosti. Osim toga, deo starijih još je radno aktivan, a neki primaju ceo iznos penzije iz inostranstva, najčešće iz bivših jugoslovenskih republika. To smanjuje ukupan broj starijih koji ne primaju penziju, a nemaju druge prihode.

Dodaju i da se u sistemu obaveznog penzijskog i invalidskog osiguranja najniži standard korisnika penzija štiti najnižim iznosom penzije. To primaju oni čije bi penzije na osnovu uplaćenog doprinosa i staža bile veoma niske.

- Standard osoba sa nižim iznosima dodatno se štiti isplatom uvećanja uz penziju, kao i jednokratne pomoći svim penzionerima. Osobe koje nisu ostvarile pravo na penziju, a nemaju zadovoljavajući životni standard, mogu da ostvare pravo u sistemu socijalne zaštite - primećuju u Ministarstvu.

Što se tiče socijalne (garantovane) penzije, slažu se da bi takva mera unapredila socijalni položaj ljudi bez prihoda, ali i zahtevala dodatna sredstva iz budžeta.

- Ako bi socijalnu penziju primale osobe bez penzije slabijeg materijalnog statusa, potrebno je rešiti kako da ovo davanje dobiju oni koji nemaju dovoljne prihode po drugom osnovu - poručuju iz Ministarstva.

NAJNIŽA STOPA RIZIKA OD BEDE

U Srbiji ima nešto manje od 1,7 miliona penzionera, a više od milion ih prima penziju manju od 30.000 dinara. Uprkos tome, prema podacima Vladinog tima za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti, upravo stariji od 65 imaju najnižu stopu rizika od bede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije