ELEKTRODE "PARKINSONA" DRŽE POD KONTROLOM: Prvi put u Srbiji, na Klinici za neurohirurgiju, urađena dva zahvata duboke moždane stimulacije

B. RADIVOJEVIĆ

29. 07. 2021. u 08:00

U KLINICI za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prvi put u Srbiji urađene su dva kompleksna zahvata elektro-duboke moždane stimulacije kod pacijenata obolelih od Parkinsonove bolesti. Ovakvi zahvati retko se rade i u svetu, a naši pacijenti su do sada upućivani u Prag.

ЕЛЕКТРОДЕ ПАРКИНСОНА ДРЖЕ ПОД КОНТРОЛОМ: Први пут у Србији, на Клиници за неурохирургију, урађена два захвата дубоке мождане стимулације

Doktori i tehničari koji su zaslužni za ovaj uspeh

Dvojica pacijenata srednjih godina sa Parkinsonovom bolešću operisana su u nedelju, jedan je otpušten kući juče, a drugi će biti otpušten danas, sa već vidnim simptomima poboljšanja.

Dva tima lekara - neurohirurški i neurološki, koja su vodili profesor dr Miloš Joković, neurohirurg i direktor Klinike, i prof. dr Marina Svetel, neurolog, ušla su u hiruršku salu u 6.30 ujutru, a izašla u pola dva noću. Ovako kompletan zahvat, prilikom kojeg se u deo mozga ugrađuju elektrode, traje minimum sedam do osam sati, a još dva sata je neophodno da bi se podesila elektroda koja će za stalno ostati u mozgu.

Prof. Joković kaže, za "Novosti", da je ovo vrlo važno za srpsku neurohirurgiju i da je reč o poslednjoj intervenciji koju smo osvojili, pa više ni zbog čega neurohirurški pacijenti neće biti upućivani u inostranstvo.

Ovaj zahvat može da se primenjuje kod obolelih od Parkinsonove bolesti i distonije, ali, nažalost, ne kod svih.

- U oštećeni deo mozga plasiraju se dve elektrode, ali tokom jednog zahvata mi moramo privremeno da ubacimo i po pet elektroda i onda merimo moždanu aktivnost. Ona elektroda koja pokaže najbolju aktivnost pozicionira se kao stalna - objašnjava prof. Joković. - Ona se tu pozicionira i potkožno se izvodi do mesta napajanja strujom. To je obično mesto na grudima, ispod kože. Baterije koje omogućavaju rad ove elektrode traju četiri-pet godina, a najnovija generacija omogućava da se one ne menjaju nego se samo pune bez ikakvog agresivnog pristupa pacijentu.

U nedelju operisani pacijenti već osećaju dobrobit ove intervencije, ali će naredne četiri nedelje od zahvata i dalje ostati na svojoj redovnoj terapiji.

- Posle četiri nedelje aktiviramo elektrodu i ona u najboljim slučajevima u potpunosti zamenjuje terapiju i pacijent više ne mora da uzima lekove, a u nekim slučajevima značajno smanjuje dozu leka koju pacijent mora da nastavi da uzima - navodi Joković.

- Zahvaljujući ovakvom pristupu, mnogi oboleli od Parkinsonove bolesti potpuno se vraćaju redovnim aktivnostima.

Već posle aktiviranja elektrode pacijenti imaju manji tremor, neki pre toga nisu mogli da koriste ruke, a posle operacije se osećaju i funkcionišu bolje. Naš sagovornik pojašnjava da ovo nije metoda koja obezbeđuje kompletno izlečenje, ali postiže da mozak sam radi ono što bi radio sa lekovima.

Samo mali procenat obolelih od teških neuroloških oboljenja može da se podvrgne ovakvoj intervenciji. Profesori Joković i Svetel procenjuju da u ovom trenutku imamo oko 150 kandidata u Srbiji za ovaj zahvat, a sledeća dva biće na programu već u septembru. Jedna od prednosti ovog zahvata je što su pacijenti sve vreme budni, sarađuju sa lekarima, a sva kasnija podešavanja obavljaju se neinvazivno.

- U Prag je do sada bilo upućeno 19 pacijenata, a svaka od tih intervencija košta po 50.000 evra, ako nema komplikacija. I mi smo prva dva zahvata uradili uz pomoć kolega iz Praga, koji u tome imaju veliko iskustvo. Sad će troškovi za državu biti upola manji - kaže profesor Joković.

Za pacijente je ovaj zahvat besplatan.

OBUKA MLAĐIH KOLEGA

PRIPREME za ovakav kompleksan neurohirurški zahvat trajale su dve godine, a sada doktori Joković i Svetel, koji su išli na edukacije, za to obučavaju mlađe neurohirurge i neurologe. To će otvoriti mogućnost da se kasnije sa ovakvim zahvatima možda počne i u drugim centrima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere