DR TIODOROVIĆ UOČI DANAŠNJE SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Moguće pooštravanje mera za one koji se vraćaju sa letovanja

Tanjug

28. 07. 2021. u 12:31

EPIDEMIOLOG Branislav Tiodorović izjavio je danas da Krizni štab zaseda kako bi se procenila epidemiološka situacija i mere protiv virusa korona, navodeći da lokdaun ne dolazi u obzir, ali da je moguće pooštrovanje mera za one koji se vraćaju u zemlju.

ДР ТИОДОРОВИЋ УОЧИ ДАНАШЊЕ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Могуће пооштравање мера за оне који се враћају са летовања

Foto: Ptintscreen/RTS

Tiodorović je kazao da poseban rizik nose oni koji se vraćaju sa letovanja iz Grčke, gde na dnevnom nivou broj zaraženih prevazilazi više hiljada, ali i iz Crne Gore.

- Moramo primeniti neke mere većeg opreza prema onima koji se vraćaju sa mora, prema onima koji dolaze iz zemalja gde su se značajnije pogoršale prilike - rekao je Tiodorović na TV Prva.

Dodao je da se to tiče i ljudi koji poslovno idu u region ili u zemlje Bliskog istoka.

Prema njegovim rečima, zbog opuštanja ljudi, bilo je za očekivati da će i u Srbiji biti problema.

- Imaćemo blago povećanje koje će da ukazuje na oprez, a sa druge strane bolnice nam se ne pune u velikom broju. Nismo u teškoj situaciji-  kazao je Tiodorović.

Kada je reč o hospitalizovanima, Tiodorović kaže da u bolnicu dolaze obično nevakcinisani.

- Budimo oprezni, nema mesta panici, treba biti ozbiljan i provoditi mere koje su već donete - naveo je.

Tiodorović kaže i da medicinska struka smatra da delta soja ima u našoj zemlji više nego što se pretpostavlja, što je posledica toga što smo otvorena zemlja.

- Nemoguće je sprečiti prodor delta soja. Među Indicima koji borave u naddoj zemlji, retko ko je potvrđen kao pozitivan, odnosno manje od jedan odsto je bilo inficirano. To ne predstavlja opasnost - kazao je Tiodorović.

Ističući važnost vakcinacije, Tiodorović kaže da je sada ključan trenutak za vakcinaciju zbog manjeg broja zaraženih.

- Minimalan je rizik da se zarazite između doza vakcine - naveo je i istakao da bi trebalo iskoristiti avgust za imunizaciju i da se tako spremimo za septembar.

Neophodno je i da se obavi vakcinacija kod dece starije od 12 godina, kaže Tiodorović ističući da kada je reč o trećoj dozi, trebalo bi da bude neophodna za hronične bolesnike.

Tiodorović, kada je reč o školskoj godini, kaže da se već razmišlja o organizaciji nastave te da će osnovci do petog razreda ići normalno u školu.

Za starije osnovce, srednjoškolce i studente pratiće se situacija, kaže Tiodorović naglašavajući da su oni najvažniji kao izvor infekcije i da mogu da ugroze starije.

Na pitanje o obaveznoj vakcinaciji, Tiodorović je naveo da vakcinacija nije pitanje demokratije, već civilizacije.

Pozvao je medicinske radnike u Srbiji da prime vakcinu jer, kako kaže, oni bi trebalo da budu primer.

Dodao je da bi bilo dobro da postignemo 60 odsto vakcinisanih i istakao da moramo imati preko 65 odsto vakcinisanih kako bismo postigli kolektivni imunitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna