ZAHVALNOST SRBIJI NA PODRŠCI: Nadbiskup Hočevar služio misu za stradale u poplavama u Nemačkoj i susednim zemljama

Tanjug

27. 07. 2021. u 00:54

BEOGRADSKI nadbiskup Stanislav Hočevar služio je večeras u Katedrali Uznesenja blažene Device Marije misu za sve nastradale u prirodnim katastrofama u Nemačkoj i susednim zemljama, a ambasadori koji su joj prisustvovali izrazili su ogromnu zahvalnost i njemu i Srbiji na pruženoj podršci.

ЗАХВАЛНОСТ СРБИЈИ НА ПОДРШЦИ: Надбискуп Хочевар служио мису за страдале у поплавама у Немачкој и суседним земљама

Nadbiskup Stanislav Hočevar

Stanislav Hočevar održao misu za stradale u poplavama u Nemačkoj

Na misi, kojoj su prisustvovali zamenice nemačkog i austrijskog ambasadora Dorotea Gizelman i Sabine Krojšenbruner, ambasadori Belgije i SAD Adam Kunrad i Entoni Godfri, kao i šef Delegacije EU Sem Fabrici, nadbiskup je najavio da će se u nedelju 1. avgusta na misama prikupljati "materijalni darovi" za najteže pogođene u prirodnim nesrećama u zapadnoj Evropi.

- Biće to tek kap u moru potreba, ali i važna potvrda duhovnog ujedinjenja i povezanosti sa stradalim u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Luksembrugu, Austriji... - rekao je nadbiskup Hočevar.

Ambasador Kunrad i zamenica Tomasa Šiba podsetili su da su narodi njihovih zemalja duboko potreseni nesrećom koja ih je zadesila - do sada neviđenih razmera - poplavama u kojima je u Nemačkoj život izgubilo 175 ljudi, a u Belgiji 38, dok se petoro još vode kao nestali.

- Duboko smo impresionirani spremnošću Srbije i mnogih zemalja da nam ponude pomoć. Srbija zna za slična razaranja 2014. godine, kada smo bili uz vas, a sada smo mi ti koji doživljavamo ogromu solidarnost i pomoć od Srbije i srpskog naroda - rekla je Dorotea Gizelman.

Kunrad je naglasio da njihova tuga ne zna za granice i u ime zemalja Beneluksa zahvalio Srbiji na podršci. Na srpskom je govorio i o sličnoj teškoj situaciji kroz koju je prošla i Srbija, ali i o potrebi da se preduzmu koraci kako bi se slične katastrofe sprečile ili bar umanile.

Prema ambasadorovim rečima, biće teško da se saniraju posledice i patnja ljudi, ali će se nacija udružiti i dobro je, kako je dodao, što se već prijavilo 14.000 volontera. Novac za nastradale tokom poplava u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Luksemburgu i Austriji prikupljaće se u akciji "Evropa s nama, mi sa Evropom" i preko Karitasa, humanitarne organizacije Katoličke crkve, na čijem je čelu u Srbiji nadbiskup Hočevar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist