ODLUKU SUDIJE MOŽE PREISPITATI SAMO SUD: Društvo sudija oglasilo se povodom građanskih okupljanja na Karaburmi

V. C. S.

26. 07. 2021. u 13:59

DRUŠTVO sudija Srbije obratilo se Visokom savetu sudstva povodom građanskih okupljanja u Beogradu uzrokovanih tragičnim povređivanjem dvojice dečaka, od kojih je maloletni S.B. podlegao povredama.

ОДЛУКУ СУДИЈЕ МОЖЕ ПРЕИСПИТАТИ САМО СУД: Друштво судија огласило се поводом грађанских окупљања на Карабурми

Foto: R. Dragović

Društvo sudija izražava žaljenje i saučešće porodici, uvažavajući pravo građana da budu pravovremeno, tačno i potpuno obavešteni, navodi DSS. Uprkos tome, ono traži da VSS izda saopštenje u kom će objasniti da su sudovi, u skladu sa Ustavom i zakonom, samostalni u radu, da sudske odluke ne mogu biti predmet vansudske kontrole, da odluku može preispitati samo nadležni sud, da sudija ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje prilikom donošenja odluke, osim ako nije reč o kršenju zakona od strane sudije, kao i da je pritvor samo jedna od mera za obezbeđivanja prisustva okrivljenog tokom vođenja krivičnog postupka i određuje se kada se to ne može postići blažim merama poput zabrane napuštanja boravišta ili jemstva, a da je zatvor kazna koja se izriče nakon okončanja postupka.

- Budući da pravilnost sudskih odluka proverava putem pravnih lekova nadležni sud, u zakonom propisanom postupku, to je u konkretnom slučaju i učinjeno. Vanraspravno veće Prvog osnovnog suda u Beogradu, po žalbi nadležnog tužilaštva, preinačilo je odluku sudije za prethodni postupak o određivanju mere zabrane napuštanja stana i odredilo meru pritvora. Stoga je izlišno u javnosti stvarati atmosferu kojom se vrši pritisak na sud, kao i pogrešnu sliku da se sudske odluke mogu donositi i preispitivati, a odgovornost sudije utvrđivati drugim putem, osim onim propisanim Ustavom i zakonom - kažu u Društvu sudija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest