LETUJETE U REGIONU? Evo koje mere važe i šta vas čeka

Novosti onlajn

26. 07. 2021. u 11:18

KOJE mere su trenutno na snazi u Crnoj Gori, Grčkoj i Hrvatskoj - zemljama u kojima Srbi najviše letuju?

ЛЕТУЈЕТЕ У РЕГИОНУ? Ево које мере важе и шта вас чека

Foto visitbudva.org

Turistička sezona je uveliko u toku, a restriktivne mere se menjaju skoro iz dana u dan.

Evo šta vas čeka ukoliko se uputite u neku od ovih zemalja:

Grčka - nevakcinisanima zabranjen ulaz u kafiće

Do 16. jula je samo vakcinisanim osobama dozvoljen ulaz u pozorišta, teretane i mesta za zabavu.

Ugostiteljski objekti - restorani, kafići i barovi zatvorenog tipa ne dozvoljavaju ulaz onima koji nisu vakcinisani, a popunjenost ne sme da bude veća od 85 odsto kapaciteta.

Takođe je doneta odluka da će se do 31. avgusta usluživati samo gosti koji sede.

Putnici koji idu na ostrva moraju da pokažu potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi test (ne stariji od 48 sati) ili dokaz o preležanom virusu.

Od 16. jula uvedeno je novo pravilo za putovanje sa nekog od grčkih ostrva na kopno, pa će uz sva neophodna dokumenta, putnici morati da dostave još jedan - potvrdu o negativnom samotestiranju, koje je izvršeno do 24 sata ranije od predviđenog vremena putovanja.

Na grčkom ostrvu Mikonos je trenutno na snazi policijski čas od ponoći do 6 ujutru, a zabranjena je i muzika u restoranima i barovima.

Crna Gora - bez noćnog života

Zbog nepoštovanja epidemioloških mera u Crnoj Gori i rasta broja novozaraženih, u petak 23. jula su donete nove mere koje će biti na snazi do 2. avgusta.

Prema novim merama, uvodi se privremena zabrana rada noćnih klubova i diskoteka, na otvorenom i zatvorenom prostoru. Takođe, zabranjeno je i organizovanje muzičkih festivala, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru.

Ponovo otvorene dve plaže u Crnoj Gori

Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, od 2. avgusta će ponovo početi da rade noćni klubovi i diskoteke, ali samo za one koji su vakcinisani, poseduju negativan PCR test ili dokaz da su preležali koronavirus (da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa).


Pod istim uslovima će biti moguć i boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata, kao i ulazak na žurke, muzičke festivale i bilo koja druga masovna okupljanja.
Hrvatska - mere na celom Jadranu

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, mere su uvedene za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-Goransku i Istarsku županiju, kao i za Novalju, Senj i opštinu Karlobag.

Sve mere stupaju na snagu danas i važiće do 15. avgusta.

Svi događaji mogu da se organizuju za najviše 1.000 osoba koje imaju kovid potvrde, dok se u suprotnom broj ograničava na 50 osoba na okupljanju.

Na privatnim okupljanjima i svadbenim svečanostima bez kovid potvrde može biti najviše 15 osoba, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mera.

Ono što je važno za sve turiste koji planiraju da letuju na Jadranu jeste da se broj ljudi u ugostiteljskim objektima ograničava na najviše 1.000 osoba uz odgovarajuću potvrdu.

Zasad nisu najavljena ograničenja u radu restorana i kafića na primorju.

Za ulazak u Hrvatsku je potrebna potvrda o vakcinaciji ili preležanoj koroni koja nije starija od 270 dana, a ne 210 dana kao do sada.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara