VIRUS SE OKRENUO PREMA DECI: Dr Ostojić upozorila - javljaju se u ambulante i bolnice, a jedna stvar će pogoršati stanje!

Novosti online

24. 07. 2021. u 09:38

NOVI sojevi korona virusa izazivaju zabrinutost širom sveta. Brojke rastu a iako su deca "blaže" prošla u prethodnom talasu, sada raste broj njih koja su pozitivna i očekuje se da će ih, kada počne školska godina, biti još više.

ВИРУС СЕ ОКРЕНУО ПРЕМА ДЕЦИ: Др Остојић упозорила - јављају се у амбуланте и болнице, а једна ствар ће погоршати стање!

Foto: Printscreen/Pink

- Bili smo mirni što se tiče dece, ali poslednja dva-tri dana nam dolaze ambulantno deca i već ih primamo u bolnicu sa potvrđenim kovidom. Zahuktava se, polako, nema mesta panici ali imamo PCR pozitivne pacijente sa kliničkim slikama - rekla je dečji pulmolog dr Olivera Ostojić.

Klinička slika je slična kao i prošle godine i tu nema većih promena, kazala je ona.

- Srednje teške respiratorne simptomatologije, nije se mnogo promenila slika barem kod ovih pacijenata poslednjih dana. Za očekivati je da će početak školske godine i masovnije posećivanje kolektiva doneti veći broj slučajeva.

Vakcinacija dece je moguća uz zahtev roditelja, i doktorka navodi da i to ide uzlaznom putanjom.

- Fajzer je odobrio za uzrast od 12 do 15, naravno posle 16. već duže vreme mogu da se vakcinišu deca. Nema masovne imunizacije, ali se sve više pojavljuju stariji tinejdžeri. I roditelji, i oni osećaju želju da se vakcinišu. Putuju, imaju sportske kampove, društveno su aktivni i svesni su da im je potrebna vakcina. Nadam se da će to biti sve masovnije, odobrenje za decu je vrlo 'sveže', juče sam imala zahtev mame da se detetu od 12 godina da vakcina. Kreće se polako i nadam se da će biti rezultata - rekla je ona.

(Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april