OTVOREN PROCES LEČENJA RANA: Gideon Grajf, izraelski istoričar, predsednik Nezavisne međunarodne komisije, o ispravljanju nepravdi

Novosti online

26. 07. 2021. u 11:13

IZVEŠTAJ koji je pred čitaocima "Novosti" je rezultat dvogodišnjeg rada tima stručnjaka koji su birani na osnovu svojih profesionalnih ekspertiza, te ličnog i profesionalnog integriteta.

ОТВОРЕН ПРОЦЕС ЛЕЧЕЊА РАНА: Гидеон Грајф, израелски историчар, председник Независне међународне комисије, о исправљању неправди

Gideon Grajf

Na njihovom čelu bio je Gideon Grajf, izraelski istoričar, istraživač Instituta za obrazovanje, dokumentaciju i istraživanje Holokausta "Šem Olam". Ovaj vrhunski poznavalac istorije Holokausta i Drugog svetskog rata, povodom završenog ogromnog istraživačkog posla, obratio se čitaocima našeg lista:

* Kako se lično osećate posle velikog i nezahvalnog posla koji ste uradili oko Srebrenice?

- Lično osećam duboko zadovoljstvo što smo u velikoj meri doprineli promociji istorijske pravde. Radili smo profesionalano i ozbiljno, samo na osnovu istorijskih činjenica, te smo došli do autentičnih, realističkih, iskrenih i uravnoteženih zaključaka. Osećam da naši veliki napori nisu bili uzaludni. Naše dostignuće je od velike istorijske važnosti. Uveren sam da će naš izveštaj biti proučavan i zapamćen kao jedan od najvažnijih istorijskih dokumenata 21. veka.

* Šta mislite o daljoj sudbini dokumenta i koji bi mogli biti njegovi dometi?

- Dokument će postati prekretnica istorijske iskrenosti i pristojnosti. Ispravili smo nepravdu koja je vladala poslednjih decenija, posebno nad srpskim narodom. Istorija je nauka. Istorija je poput matematike, fizike, biologije. U nauci nema prostora za legende. Ispravili smo iskrivljenu istorijsku sliku i ovo čini naš dokument dragocenim i važnim.

* Da li smatrate da će vaša konstatacija "da rat nije sportska utakmica" sa pobednikom i poraženim, nego trauma za sve narode, naići na razumevanje kod međunarodne zajednice i Bošnjaka?

- Nadam se da će naš izveštaj biti početak procesa pomirenja i mira između svih nacija i naroda Balkana, koji su toliko godina bili umešani u rat, sukobe i krvoproliće. Sada je vreme za pomirenje, a naš izveštaj može biti prvi korak ka boljoj budućnosti naroda koji žive na Balkanu. To nam je bila namera. Svi članovi naše Komisije iskreno se mole za mir u ovom regionu, mir koji će trajati zauvek.

* Vaš rad nam dokazuje da borba za istinu i pravdu nije uzaludan posao. Šta biste savetovali našim, pretežno mladim, Srbima koji žive širom sveta pod stigmom krivice?

- Naš izveštaj može da započne proces lečenja postojećih rana mladih Srba i svih ostalih mladih ljudi u ovom regionu i širom sveta, međutim, naša je želja da izveštaj bude početak šireg i dubljeg procesa pomirenja na Balkanu. Dozvolite mi da citiram rečenicu pokojnog premijera Izraela Menahema Begina: "Nema više rata, nema više krvoprolića".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024