Kako se pripremiti za dolazak novorođenčeta?

Novosti online

23. 07. 2021. u 09:10

SITUACIJA koja se prvi put događa je uvek svima neobična, prosto zato što ne znaju kako bi trebalo da se tom prilikom ponašaju.

Како се припремити за долазак новорођенчета?

Foto: D. Balšić

Iako se radi o vrlo prijatnoj situaciji, nema sumnje da dolazak novog člana porodice na ovaj svet, mnoge ljude tera na razmišljanje kako bi trebalo da se ponašaju, sada kada je beba tu.

Posebno ako već imate dece, a sada ste trudni, trebalo bi da vodite računa o tome kako da se pripremite za dolazak novorođenčeta. Možda roditelji i ne brinu toliko o tome, jer znaju da je to sasvim normalna situacija, reklo bi se. Ali starije dete ipak treba na najbolji mogući način pripremiti za dolazak bebe na svet i kasnije u kuću.

Obično je mnogim, posebno mlađim roditeljima najpre bitno koji će krevetac za bebu odabrati, a zatim i gde će ga postaviti, te kako urediti sobu za bebe i mnoge druge sitnice. Međutim, ono o čemu možda i ne vode mnogo računa jeste kako će starije dete na sve to reagovati.

Podrazumeva se da dete treba pripremiti na dolazak novog člana porodice. Neki roditelji će pribegavati kupovini poklona, tako da će možda kupiti trotinet za dete, odnosno neku njegovu omiljenu igračku ili bicikl, kako bi mu na taj način pokazali da dolazak novorođenčeta neće promeniti njihov odnos.

Ipak, koliko god se roditelji trudili, kada mališan bude video da se postavlja krevetac za bebu, vrlo je verovatno da će se osetiti ugroženim. Tada je najbitnije da roditelji objasne detetu da im dolazi novi član porodice i da to svakako neće imati nikakvog uticaja na njihov odnos, bez obzira što će vremenom do toga doći u većoj ili u manjoj meri.

Dolazak bebe

Ako ste sve pripremili, možda najveći strah u životu dece jeste kada im mama nije kod kuće. Zato su tu tate da se potrude da im tu prazninu popune, te da zajedno dočekaju novog člana porodice.

Međutim, mame mnogo više vode računa o tome kako će se što pre oporaviti, kako bi se posvetile podjednako i drugom detetu. U velikoj meri i u tom smislu pomaže patronažna sestra, koja je propisno kvalifikovana, budući da je završila medicinsku srednju školu, te samim tim i poseduje adekvatno znanje, tako da će se potruditi da svakoj ženi omogući da kroz period nakon porođaja prođe što je moguće lakše.

Pored osnovnih kontrola i provera, koje će izvršiti, patronažna sestra će bez ikakve sumnje primeniti i sve ono što je imala prilike da uči u medicinskoj srednjoj školi. Zahvaljujući tome, pomoćiće ženi da prevaziđe sve eventualne poteškoće u vezi sa dojenjem, na primer. Isto tako će joj objasniti i kako se bebi previja pupak, te na koji način je potrebno da kupa svoju bebu. Čak i ako žena ima starije dete, kako se vremena menjaju, tako se menjaju i trendovi u uzgoju dece, pa je vrlo moguće da će naučiti nešto novo sa drugim detetom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)