U DIJASPORI JOŠ 20 ŠKOLA SRPSKOJ DECI: Naša obrazovna mreža širi se i na Španiju, Portugaliju, Maltu...

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

23. 07. 2021. u 10:54

DVADESET novih dopunskih škola srpskog jezika biće otvoreno do kraja godine za našu decu u dijaspori, najavio je Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo".

У ДИЈАСПОРИ ЈОШ  20 ШКОЛА СРПСКОЈ ДЕЦИ: Наша образовна мрежа шири се и на Шпанију, Португалију, Малту...

Polaznici časova u organizaciji "Prosvjete" u Austriji / Foto SKPD Prosvjeta

- Pokrećemo škole u saradnji sa crkvenim opštinama i udruženjima građana, a Uprava za dijasporu finansira njihov rad - honorare, table, udžbenike - kaže Gujon za "Novosti". - Posle godinu dana rada, priključićemo ih, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, sistemu ovog ministarstva. Do tada bi trebalo da ispune uslove Ministarstva i da vidimo kakvo je interesovanje. Nakon tih godinu dana Ministarstvo će nadalje finansirati njihov rad, a Uprava udžbenike, nastavni materijal i druga sredstva.

U školama će, ističe Gujon, predavati lokalni nastavnici - profesori srpskog jezika ili učitelji. Osnovci će učiti srpski jezik, književnost, kulturu, istoriju, geografiju. Kao i u ostalim dopunskim školama pohađaće i predmet Moja otadžbina Srbija. Reč je o zvaničnom programu koji je odobrilo Ministarstvo prosvete i koji se već primenjuje u dopunskim školama širom sveta.

Od septembra očekuju se dopunske škole na Malti, u Španiji, Portugaliji, Holandiji, Rusiji i Austriji.

- Tamo gde ima naših ljudi i naše dece, i gde su zainteresovani, finansiraćemo škole - dodaje Gujon. - Prostorije će biti ili u okviru crkava, koje su inače mesto okupljanja posle liturgije, ili u udruženjima.

Ministarstvo prosvete već finansira slične škole u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Belgiji, Južnoj Africi, pa čak i Kini. U Roterdamu je, u martu, najavljeno osnivanje dopunske škole u saradnji Ministarstva sa Udruženjem "Srpsko omladinsko prijateljstvo", a od septembra će Ministarstvo, uz podršku naše ambasade u Berlinu, za decu koja žive izvan nemačke prestonice osnovati onlajn odeljenje. Nastava će se odvijati jednom nedeljno i moći će da je pohađaju sva deca čiji je maternji jezik srpski bez obzira na mesto rođenja. Izučavaće se tri predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda.

U Austriji "Prosvjetina" Škola srpskog jezika postoji od 2012. godine, na inicijativu prof. Srđana Mijalkovića, predsednika "Prosvjete". U saradnji sa Upravom sada će se osnovati nova odeljenja. Škola se, inače, sastoji od šest razreda za starije učenike od 7 do 15 godina, ali i za najmlađe od tri do šest godina, koji pohađaju Malu pričaonicu. Postoji i muzički razred - Mali hor "Prosvjete", kao i Likovni razred. Poslednjih godina škola se širi, pa su svoje razrede dobili i Sankt Pelten, Linc, Salcburg.

- Radi se na formiranju novih razreda u drugim gradovima u Austriji i njihovo uključivanje u "Mrežu srpskih škola u Austriji" - kaže prof. Mijalković. - Stekli su se uslovi da škola poraste i da se naš rad nastavi uz još bolje uslove, za više dece i sa novom energijom.

OČUVANjE KULTURNOG IDENTITETA

UPRAVA za saradnju sa dijasporom raspisala je u četvrtak konkurs za projekte koji se odnose na očuvanje kulturnog identiteta Srba u regionu, a mogu da se prijave Srbi koji žive u drugim državama Evrope i sveta. Na konkurs je moguće prijaviti se onlajn, umesto dosadašnjeg obaveznog slanja dokumentacije poštom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima