DOKTOR KON: Ne možemo dočekati četvorocifrene brojeve sa sadašnjim merama, to svima treba da je jasno!

Novosti online

22. 07. 2021. u 09:00

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da je već počelo punjenje bolnica, kao i da će se povećavati broj novozaraženih. Ne možemo dočekati četvorocifrene brojeve sa istim merama koje imamo sada i to mora svakom da bude jasno, poručuje Kon.

ДОКТОР КОН: Не можемо дочекати четвороцифрене бројеве са садашњим мерама, то свима треба да је јасно!

Foto: Tanjug

Ističe da je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan u ovakvoj situaciji. Navodi i da čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno.

Predrag Kon je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, naveo da se epidemiološka situacija jasno pogoršava, s tim što je još uvek relativno mirno.

- Broj onih koji su u bolnicama je u odnosu na neki period ranije još uvek mali, ali će se to menjati i počeće punjenje bolnica. To je već i počelo - dodao je Kon.

Ukazao je da će se povećati i broj dnevno otkrivenih slučajeva zaraze, kao i da se to dešava i u još 20 zemalja Evrope, a najizraženije je u Britaniji.

- Ne čeka se ništa, mere su na snazi, treba samo da se sprovode i da se poštuju. Iskustvo nam ništa ne znači ako se i dalje ponašamo kao da smo bez iskustva - poručuje Kon.

Moramo da shvatimo – ako se na vakcinišemo onda ćemo imati borbu sa ovim još jako dugo, naglašava Kon.

Istakao je da postoje neki podaci koji sada uznemiruju i koji pokazuju da u zemljama koje su visoko vakcinisane se pojavljuje broj onih koji su hospitalizovani, a da su vakcinisani.

- To je posledica toga što dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih. Oni imaju daleko blažu kliničku sliku, ali se dešava. Čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno, jer će se produžiti sve ovo. Nevakcinsanje mladih direktno nastavlja ovo pandemiju - kaže Kon.

Kada je reč o trećoj dozi vakcine, kaže da se već duže vreme priča o tome.

- To će se zaista i dogoditi, očekujemo da se to dogodi i kod nas. Da li ćemo imati ograničenja vremenskog trajanja da na taj način rešavao taj problem ili će se dati preporuka - videćemo. U svakom slučaju to je na dnevnm redu vrlo brzo i moraće se doneti neko rešenje - naveo je Kon.

Etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji medicinskih radnika, ističe da je zaustavljena i vakcinacija zdravstvenih radnika i dodao da je oko 50 odsto njih vakcinisano.

- Ono što je bitno je da se i tu među mlađima i pogotovu ženskim osobama javio otpor zbog straha od jedne teške zablude da vakcina može uticati na sposobost rađanja. To nikakve veze nema sa istinom. To je jedna od osnovnih razloga zašto je to usporeno u tom medicinskom sektoru - naglasio je Kon.

Ističe da je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan u ovakvoj situaciji. "Ne samo zbog sebe, nego zbog potencijalne opasnosti za pacijente", poručuje Kon

Kategorija koja definitivno jeste na začelju su mladi uzrasta između 18 i 30 godina. Na pitanje kakav je plan Kriznog štaba, kako planira da motiviše ovu kategoriju, Kon kaže da je strategija da se nešto mora preseći i da se jasno mora reći da nije istina da je vakcina štetnija od kovida, što misli 62 odsto mladih.

- Mi imamo problem nekih Ustavnih ograničenja - i dodaje da etika javnog zdravlja ima vrlo jasne principe.

Naveo je primer poplava u Obrenovcu kada je princip slobode kretanja morao biti narušen i bilo je zabranjeno ljudima da se vraćaju u Obrenovac dok se nije izvršila sanacija.

- To je radi zaštite zdravstva i zdravstvene bezbednosti bilo neophodno. Takve situcije u javnom zdravlju postoje i postoji etika javnog zdravlja - kaže Kon.

Naglsio je da ustavna ograničenja treba da se preispitaju i da se do kraja razmotri šta je to što je obavezujuće i šta je obavezno zakonom.

Etička obaveza je mnogim lekarima mnogo snažnija nego bilo šta drugo, poručuje Kon.

Nemam ništa protiv motivacije stvaranjem lagodnosti za one koji su vakcinisani

Govoreći o merama stimulacije za vakcinaciju i najavljenoj lutriji za vakcinisane, Kon kaže da je svaka stimulacija prihvatljiva.

- Ja nemam apolutno ništa protiv toga da se na drugi način motivišu oni koji ne žele da se vakcinišu, a to je stvaranjem određenih lagodnosti za one koji su vakcinisani. To ima etičko opravdanje, jer kada se prave određeni skupovi kao što si festivali, slavlja vodite računa da su tu samo zaštićeni ljudi - rekao je Kon.

Ukazao je da tu ne mogu da imaju pristup nevakcinisani ili ako imaju pristup da moraju da budu stalno sa maskama.

- Moralno je značajno shvatiti da niko nema prava nikoga da zaražava u ovoj zemlji - naglasio je Kon.

- Mi se nismo proslavili sa poštovanjem mera u čitavom ovom periodu. Ko snosi odgovornost? Nosi svakako i vlast i oni koji ne poštuju mere. Izvesnost neke kazne je nešto što bi trebalo da bude prioritet - rekao je Kon.

Na pitanje očekuje li se 1. avgusta pooštravanje mera, Kon kaže da se nije odustalo ni od čega i da je stavr u tome postoji li volja ili nema volje.

- Videćemo, 1. avgusta će biti drugačija situacija i biće veći brojevi i dalje će se nažalost povećavati. Ne možemo dočekati četvorocifrene brojeve sa istim merama koje imamo sada i to mora svakom da bude jasno - zaključio je Kon.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)