PREMINUO POTPUKOVNIK MIRKO DOBRIČANIN: Otišao veliki čuvar tradicije i kulture srpskog naroda

J.D.Lj.

21. 07. 2021. u 22:51

MIRKO (Stojan) Dobričanin rođen 22.6.1926. u Dešiški (Kuršumlija).

ПРЕМИНУО ПОТПУКОВНИК  МИРКО ДОБРИЧАНИН: Отишао велики чувар традиције и културе српског народа

Foto: Privatna arhiva

Svoj radni vek proveo je u JNA odakle je otišao u penziju u činu potpukovnika.

Tokom službe u vojsci intenzivno se bavio očuvanjem naše epske poezije, pa je jedan od osnivača i prvi predsednik guslarskog društva "Vuk Karadžić".

Napisao je mnoge knjige, od kojih je najpoznatija -Topličko gvozdeni puk "Knjaz Mihailo".

Pre toga, napisao je knjige "Dobričani rodom Moračani", "Slavni guslar Perun", "Epske pesme Srbije i Crne Gore", "Junačka epika srpskog naroda", "Narodni guslar Dušan Dobričanin", "Filip Višnjić", "Sjaj gusala", "Monografija guslarskog društva Vuk Karadžić", "Moja životna staza".

Za vreme sluzbovanja u Sarajevu gde je radio kao predavač u Vojnoj školi, osnovao  je pocetkom sedamdesetih godina guslarsko društvo "Filip Višnjić" u Sarajevu i bio njegov prvi Predsednik.

Nakon toga dolazi na rad u Beograd, gde radi u Generalštabu JNA, a tada osniva guslarsko društvo "Vuk Karadžić" čiji je prvi predsednik bio.

Odlikovan je mnogo puta, a posebno mu je drago Visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Petra Cetinjskog, koje je dobio za naročito pokazanu ljubav višedecenijski doprinos u očuvanju tradicije i kulture Srpskog naroda.

Iza sebe je ostavio troje dece i sedmoro unuka. 

Preminuo je 20.jula 2021. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima