NEVAKCINISANI U SMRTNOJ OPASNOSTI: Reporteri "Novosti" u kovid bolnici u Batajnici, gde i dalje pristižu oboleli od korone

B. Subašić

21. 07. 2021. u 08:00

TIŠINA u kovid-bolnici u Batajnici podseća na zatišje pred oluju, od koje strahuju lekari koji se bore za živote 30 pacijenata obolelih od kovida. Do najtežih bolesnika u "crvenoj zoni" dolazi se kroz lavirint sablasno tihih belih hodnika, na kojima se samo žurno mimoilaze medicinari u skafanderima.

НЕВАКЦИНИСАНИ У СМРТНОЈ ОПАСНОСТИ: Репортери Новости у ковид болници у Батајници, где и даље пристижу оболели од короне

Foto D. Milovanović

Oni trenutno brinu o 12 pacijenata na intenzivnoj nezi i troje priključenih na respirator.

Lekari su zabrinuti, jer njihova klinička slika u svakom trenutku može da se promeni.

- Statistika pokazuje da je broj obolelih kojima je neophodna hospitalizacija i onih sa najtežom slikom značajno manji nego pre masovne imunizacije - kaže docent dr Tatjana Adžić Vukićević, direktor kovid-bolnice u Batajnici. - To nažalost ne znači da je bolja klinička slika kod nevakcinisanih koji obole. Predlažem svim medijima da dođu u Batajnicu i da, zbog onih koji kažu da kovid ne postoji, zabeleže kako se od njega i danas umire. Naročito su ugroženi mladi ljudi. Mi trenutno na intenzivnoj nezi imamo dvoje tridesetogodišnjih pacijenata koji su doslovno otrgnuti od smrti, ali još uvek nisu stabilno.

Lekari iz Batajnice su u pripravnosti jer ih brine broj zaraženih. Njih je juče bilo 189, a četiri pacijenta su umrla. Na respiratoru je sedam osoba.

Među zaraženima je najviše mladih ljudi koji iz najrazličitijih razloga nisu želeli da prime vakcinu. Stručnjaci iz bolnice kroz koju je prošlo 8.300 obolelih od kovida upozoravaju da bapske priče o koroni mogu da ih koštaju života.

- Surova je činjenica da mlađi, a nevakcinisani pacijenti umiru brže - kaže dr Marija Laban, načelnik odeljenja intenzivne nege. - Njihov imunološki sistem reaguje brže i burnije, što je nekada fatalno, uprkos svom trudu i najskupljim lekovima. Vakcina je besplatna i štiti od smrti.

U lekarskoj sobi medicinski štab je u neprestanom zasedanju i pomno analizira kliničke slike pacijenata sa odeljenja iz koga se čuje samo monotoni zvuk uređaja za kontrolu životnih funkcija. Iz prostorije naspram ove, gde leže nešto lakši bolesnici, dopire samo šuštavo disanje koje prekida mukli, teški, kašalj.

Lekari i tehničari neprestano prate zdravstvene parametre bolesnika, jer ih je praksa naučila da spoljni utisak može da zavara.

Foto D. Milovanović

- Videli ste mladića koga smo primili pre dva dana, on se subjektivno još dobro oseća, još uvek može da hoda, ali to će se brzo promeniti - kaže dr Marija Laban. - Svi parametri ukazuju da se njegovo stanje pogorašava i da će već sutra morati na intenzivnu negu. Naglašavam da nije vakcinisan.

Njen kolega, grudni hirurg, dr Miloš Mitrović je zbog nepredvidivog razvoja događaja naprestano na oprezu.

- Nije retkost da dođe do pucanja plućne maramice i tada je neophodna hitna hirurška intervencija da bi se spasao život - kaže dr Mitrović. - Često me pitaju, da li obolevaju i vakcinisani. Odgovor je da, jer vakcina nije čarolija, ali kod vakcinisanih je slika neuporedivo lakša, nisu životno ugroženi.

PRIMITIVIZAM UBIJA

LEKARI iz Batajnice su veoma ljuti na lekare koji šire teorije zavere i bapske priče.

- Ne mogu da shvatim šta je njihov motiv, možda prodaju "čudesne preprate" koje leče sve bolesti - kaže dr Marija Laban. - Ti nedgovorni ljudi, primitivni i neprosvećeni, trebalo bi da odgovaraju zbog štete koju izazivaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)