UTS: Izveštavanje pojedinih medija o Isailoviću preti da kreira nepoverenje građana u pravosuđe

Novosti online

19. 07. 2021. u 18:03

UDRUŽENjE javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (UTS) izdali su zvanično saopštenje povodom izveštavanja pojedinih medija o postupanju zamenika javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Aleksandra Isailovića. Saopštenje prenosimo u celosti.

УТС: Извештавање појединих медија о Исаиловићу прети да креира неповерење грађана у правосуђе

Foto Depositphotos

"Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije podseća da je medijska kritika rada javnog tužilaštva neophodna u demokratskom društvu, jer mediji predstavljaju čuvara demokratije što se ostvaruje kroz medijski dijalog vlasti i društva.

Kritika rada javnog tužilaštva u celini, kao i javnih tužilaca i zamenika, potrebna ukoliko se zasniva na činjenicama i ukoliko se kritikom skreće pažnja javnosti na probleme od šireg društvenog značaja.

Međutim, u velikom broju slučajeva, izveštavajući o tužilačkim predmetima, mediji su skloni jednostavnoj interpretaciji činjenica i populističkim argumentima. Ovakav pristup preti da kreira nepoverenje građana u pravosuđe.

Izveštavanje pojedinih medija o postupanju zamenika javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Aleksandra Isailovića obiluju podacima koji nisu u međusobnoj vezi. Predmeti u kojima je postupao nazivaju se „nedokučivim“, a pominju se i indicije da ovaj zamenik radi u predmetima koji su interesantni za državu. Nadalje, izveštavanje povodom odluke Aleksandra Isailovića često ima prizvuk senzacionalističkog i može da dovede do neopravdanog kreiranja slike u javnosti da je u ovom slučaju odluka javnog tužilaštva bila pristrasna i da se nije zasnivala na sveobuhvatnoj analizi činjenica i dokaza.

PREDSEDNIK PREDSEDNIŠTVA UTS

Lidija Komlen Nikolić"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)