KOVID-PROPUSNICA ZA NORMALAN ŽIVOT: Šta podrazumeva francuski zaokret prema nevakcinisanim građanima, koji mnogi priželjkuju i u Srbiji

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - PARIZ

16. 07. 2021. u 11:00

IZLAZ iz svojevrsne pat-pozicije u kojoj se našao proces vakcinacije stanovništva u Srbiji, ali i efikasan metod borbe protiv novog talasa epidemije, koji se već oseća i kod nas, mnogi vide u "Makronovom modelu". On podrazumeva žestoki pritisak na građane koji odbijaju pelcovanje.

КОВИД-ПРОПУСНИЦА ЗА НОРМАЛАН ЖИВОТ: Шта подразумева француски заокрет према невакцинисаним грађанима, који многи прижељкују и у Србији

Foto P. Milošević

Francuska priprema poseban zakon kojim će definisati promenjeni režim ponašanja građana i propisane sankcije. Novim merama, koje u Francuskoj stupaju na snagu u dve etape, 21. jula i 1. avgusta, građani će faktički biti primorani na vakcinaciju, ukoliko žele da održe normalan tok života i pritom se ne testiraju gotovo svakodnevno, uzimajući u obzir i činjenicu da će testovi, paralelno, uskoro početi da se naplaćuju.

Predlog zakona već je napisan i biće razmatran po hitnom postupku, a njime su predviđene sankcije za one koji ne poštuju uvođenje kovid-pasoša. Sanitarna propusnica biće neophodna za ulazak u tržne centre, restorane, kafiće, vozove, avione i autobuse na duže relacije, u bioskope, pozorišta, muzeje, na utakmice, i na sva ona mesta koja primaju više od pedeset ljudi. Određene olakšice važiće za decu od 12 do 17 godina i zaposlene, do kraja avgusta, da bi im se ostavilo vremena da se vakcinišu.

Slovo zakona je izuzetno strogo. Predviđa, tako, da svako odgovorno lice koje nije proverilo validnost sanitarne propusnice, rizikuje čak 45.000 evra kazne i godinu dana zatvora, kada je, na primer, reč o ulasku u kafanu, šoping- mol, koncertnu salu. Prvi član novog zakona uz ovu drakonsku kaznu takođe predviđa i mogućnost zatvaranja objekta.

Takođe, svi koji budu testirani pozitivno, imaće zakonsku obavezu da se samoizoluju deset dana u mestu gde su radili test, s pravom izlaska od 10 do 12 sati pre podne, a ovu meru će nadgledati policija i žandarmi.

Predlog zakona takođe predviđa zabranu vršenja profesionalnih aktivnosti za sve one koji odbiju da se vakcinišu, a u obavezi su to da učine do 15. septembra, kao što su zdravstveni radnici, zaposleni u staračkim domovima, spasioci, vatrogasci... Ukoliko odbijanje potraje duže od dva meseca, mogu da dobiju otkaz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)