VODIČ KROZ CENE LETOVANJA: Šta je jeftinije u Crnoj Gori, a šta u Albaniji?

Novosti onlajn

15. 07. 2021. u 18:18

POPUŠTENE mere usled pandemije korona virusa ovog leta su otvorile put ka planiranju odmora. Građani su željno iščekivali putovanje u omiljenim letovalištima, a za odmor treba pripremiti deblji novčanik.

ВОДИЧ КРОЗ ЦЕНЕ ЛЕТОВАЊА: Шта је јефтиније у Црној Гори, а шта у Албанији?

Foto visitbudva.org

Kao primer uzimamo dva najatraktivnija letovanja na obali Crne Gore i Albanije. Saranda u Albaniji važi za turistički grad koji je sličan Budvi.

Za desetodnevno letovanje u ekskluzivnim hotelima sa pet zvezdica na Crnogorskom primorju za dve osobe treba izdvojiti u proseku do 3.000 do 6.000 evra, dok smeštaj na jugu albanskog primorja u hotelima sa istim brojem zvezdica košta oko 2.000 evra.

Smeštaj u hotelu sa 5 zvezdica koji raspolaže bazenima, spa centrima, turskim kupatilom i doručkom u Sarandi u julu će vas koštati oko 2.000 evra, dok za smeštaj istog tipa u tom periodu u Budvi treba izdvojiti oko 6.000 evra.

I cene u smeštajnim kapacitetima sa manjim brojem zvezdica se razlikuju. Hotel sa četiri zvezdice za deset dana sa doručkom za dve osobe u Sarandi košta u proseku od 500 do 1.000 evra, a u Budvi od 1.500 do 2.000 evra.

Cena privatnog smeštaja po osobi

U Budvi privatni smeštaj za jednu osobu košta od 12 do 20 evra, cena varira od blizine plaže i uslova u samom apartamanu.

S druge strane, u Sarandi gotovo i da nema klasičnog privatnog smeštaja, uglavnom su kuće pored obala preuređene u vile i cena po noćenju za osobu u njima iznosi u proseku 30 do 40 evra. U većini ovakvih smeštaja uključeni su i doručak i večera.

Ručak u Budvi 5 evra, u Sarandi 3,5 evra

Jedan kapućino u Budvi košta oko 1,5 evro, dok je u Sarandi 1 evro. Za ručak u nekom budvanskom restoranu treba izdvojiti 5 evra, za pivo oko 2,5 evra, a u Sarandi ručak košta 3,5 evra, dok je pivo oko 2 evra.

Budva, restoranske cene

ručak - 5 evra

pivo 0,5l - 2,25 evra
pivo 0,33l - 2,5 evra
voda 0,33 - 1,40 evra
Budva, cene u marketima

mleko - 75 centi

beli hleb - 60 centi
glavica zelena salata - 80 centi
Saranda, restoranske cene

ručak - 3,5 evra

pivo 0,5l - 1,20 evra
pivo 0,33l - 2 evra
voda 0,33 - 50 centi
Saranda, cene u marketima

mleko - 1 evro

beli hleb - 75 centi
glavica zelena salata - 25 centi

Poređenje ostalih cena pokazuje da je start taksija skupji u Sarandi i iznosi oko 2,5 evra, a u Crnoj Gori je znatno jeftiniji i košta oko 50 centi. Cene pilećeg mesa i jaja po prodavnicama su slične i u jednom i u drugom gradu. Kilogram piletine u proseku košta oko 4,5 evra, a pakovanje jaja od 12 komada manje od 2 evra.

Cene smeštaja variraju od grada do grada, oni urbanizovaniji su skuplji, a ukoliko želite da tokom letovanja potrošite manje para, uvek možete da odaberete destinacije koje su jeftinije, te za noćenje u privatnom smeštaju u Sutomoru platićete od 8 do 12 evra, u Dobrim vodama od 10 do 15 evra, a u Bečićima od 15 do 20 evra i više.

Ako putujete autobusom, povratna karta od Beograda do Budve iznosi oko 40 evra.

Cena povratne karte do Sarande koštaće vas oko 70 evra. Slična je cena i za druge gradove na jugu Albanije, a za prelazak preko Kosova za maloletnu decu potreban je izvod iz matične knjige rođenih sa slikom, dok je za decu koja putuju bez roditelja potrebna pismena saglasnost roditelja overena kod notara.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...