OBJAVLJEN NAJNOVIJI IZVEŠTAJ EVROPSKE AGENCIJE ZA LEKOVE: Dve doze vakcine efikasne u borbi protiv delta soja

Tanjug

15. 07. 2021. u 15:11

EVROPSKA agencija za lekove ( EMA) u svom današnjem izveštaju navodi da još nema preporuke za primenu treće doze vakcine kao i da su sve četiri vakcine odobrene u EU u preporučenim dozama efikasne protiv Delta soja virusa.

ОБЈАВЉЕН НАЈНОВИЈИ ИЗВЕШТАЈ ЕВРОПСКЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА ЛЕКОВЕ: Две дозе вакцине ефикасне у борби против делта соја

Foto Novosti

Tokom redovne nedeljne konfrencije za štampu, EMA nagalšava da nadgleda mutacije virusa i njihov mogući uticaj na efikasnost vakcina.

Upozorava se da se veoma zarazni Delta soj brzo širi Evropom i svetom i da je zato važno da se što više građana kompletno vakciniše.

- Pozvali smo građane Evrope da se zaštite tako što će da prime preporučene doze. Još je rano da potvrdimo da li bi eventualna treća, tzv. ''buster'' doza bila potrebna i kada jer još nemamo dovoljno informacija koliko traje zaštita dobijana od vakcina - kaže šef strategije vakcinacije u EMA, Marko Kavaleri.

EMA ponavalja da sve četiri vakcine autorizovane u EU obezbeđuju "visoku zaštitu" od svih sojeva koji trenutno kruže Evropom, posebno kada su u pitanju teški simptomi i hospitalizacije.

Istovremeno, preporučuje se primena dve doze u "najkraćem preporučenom vremenu".

- Još je rano da predvidimo potrebu adaptacije vakcine na nove sojeve virusa. Radi se na ispitivanju takvih vakcina i EMA je aktivno angažovana sa proizvođačima kako bi dosli do dovoljno kliničkih podataka za buduće regulatorne korake ako se pokažu kao neophodni -  nagalšaa Kavaleri.

Evropska agencija za lekove ponovila je da je došla do zaključka da postoji retka, ali moguca vezu slučajeva miokarditisa i perikarditisa sa primenom RNK vakcina komapanija "Fajzer" i "Moderna".

U EMA naglašavaju da nastavljau da nadgledaju eventualne rizike kod primene vakcina, ali i upozoravaju na veliki broj dezinformacija na internetu koje služe u aktivakcinalnim kampanjama, zbog čega su odlučili da na mešečnom nivou izlaze sa izveštajima o bezbednosti vakcina koji uključuju sve prijavljene slučajeve mogućih nuspojava kao i moguće smrtne ishode.

- Važno je razumeti da su u pitanju samo sumnje da su vakcine uticale na ove nuspojave. Činjenica da je neko imao medicinski problem ili nažalost preminuo posle vakcinacije ne znači obavezno da je to izavano samo vakcinaom već nemom postojećim medicinskim probelmom nevezanim za vakcinaciju - zaključio je Kavaleri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju