I LUTRIJOM ZOVU NA VAKCINACIJU: Država traži način da omasovi posustalu imunizaciju, uvođenje obaveze nije opcija

B. RADIVOJEVIĆ

15. 07. 2021. u 09:00

VAKCINACIJA u Srbiji je zapela na 49 odsto odraslih koji su primili bar jednu dozu, što nije dovoljno da spreči novi talas epidemije.

И ЛУТРИЈОМ ЗОВУ НА ВАКЦИНАЦИЈУ: Држава тражи начин да омасови посусталу имунизацију, увођење обавезе није опција

Državni vrh pravi taktiku za jesenji talas / Foto N. Karlić

Država traži način da je omasovi, pa predsednik Aleksandar Vučić najavljuje i novu stimulativnu meru - uvođenje lutrije. Kakve god opcije da se otvore, sigurno je, ipak, da Srbija neće krenuti putem Grčke i Francuske, koje uvode obaveznu vakcinaciju.

Šef države rekao je u sredu da bi to bilo u suprotnosti sa Ustavom zemlje.

Srbija neće uvoditi ni "razbrojavanje" na vakcinisane i one koji to nisu, kao što je to učinila Francuska gde će vakcina ili negativan test biti ulaznica za javni prevoz, zatvorene restorane, klubove, tržne centre, bioskope...

- Imamo Ustav koji kaže da su svi građani ravnopravni. Kako da kažem jednom građaninu da sme u tržni centar jer je vakcinisan, a drugom da ne sme jer nije? A znate da sam veliki pobornik vakcinacije. Ali, kako da odbranim Ustav - rekao je Vučić.

Vakcinacija ostaje stvar izbora i za - zdravstvene radnike, s tim što se za nevakcinisane zaposlene u zdravstvu uvode nove mere. Tako je zasad u dve ustanove - Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac i KBC "Zvezdara" propisana obaveza da nevakcinisani po povratku sa odmora, bolovanja, slobodnih dana i sličnih odsustvovanja, o svom trošku prvo moraju da urade PCR test, koji inače košta 9.000 dinara.

Takvu odluku Komisija za zaštitu od bolničkih infekcija, čiji je predsednik i direktor KBC prof. dr Petar Svorcan, donela je sa obrazloženjem da su od izlaska iz kovid-sistema registrovane epidemije zaraze među pacijentima i zaposlenima na nekoliko odeljenja. Skriningom su na gerijatriji potvrđeni pozitivni PCR nalazi kod nekoliko zaposlenih, koji nisu vakcinisani, kao i kod onih koji su se vratili sa godišnjih odmora.

Prema nezvaničnim informacijama, u ovom KBC nevakcinisano je 11 odsto lekara, 39 odsto nemedicinskih radnika i čak 46 odsto medicinskih sestara i tehničara.

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević kaže da će PCR testove ne starije od 48 sati pred povratak na posao zdravstvene ustanove uvoditi samostalno. Očekuje se da će spisak onih u kojima važi ovo pravilo brzo da se širi, jer je to i stav resornog ministarstva.

- Svako ima pravo na izbor, ali nema pravo da ugrožava druge - kaže Mirsad Đerlek, državni sekretar. - Zdravstveni radnici bi trebalo da promovišu javno zdravlje, ali nažalost ima i onih koji nisu hteli da se vakcinišu.

Korona je u sredu potvrđena kod 125 osoba, a jedan oboleli je preminuo. Da se očekuje dalji porast broja obolelih, potvrdio je i predsednik Vučić:

- Situcija neće biti zabrinjavajuća za nedelju, dve, ali hoće za mesec i po dana, posebno što tada počinje sezona fudbalskih i košarkaših utakmica, a svi hoće pune hale. Strašno je neodgovorno od nekog ako se ne vakciniše, blago rečeno - rekao je Vučić.

UVEDEN KARANTIN ZA INDIJCE

ZA sve koji dolaze u Srbiju iz Indije uveden je uslov - negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Indijci, koji dolaze kod nas da bi u treće zemlje ušli iz zone malog rizika od kovida, sada će morati u sedmodnevni kućni karantin, o sopstvenom trošku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)