U GIMNAZIJU SAMO SA 98,3 BODA: Malim maturantima bili potrebni znatno bolji rezultati za upis nego lane

Lj. Begenišić

14. 07. 2021. u 09:11

PRAG za upis u gimnazije, ali i u srednje stručne škole ove godine viši je u odnosu na prošlu, ali i prethodne godine, što znači da su osmaci, da bi uspisali neku od željenih škola, morali da osvoje i po nekoliko bodova više nego njihovi vršnjaci lane.

У ГИМНАЗИЈУ САМО СА 98,3 БОДА: Малим матурантима били потребни знатно бољи резултати за упис него лане

Gimnazije odnele prevagu nad srednjim stručnim školama / Foto P. Milošević

Stručnjaci smatraju da je razlog - laki zadaci na maloj maturi zbog čega su deca osvojila veći broj bodova i samim tim je podignut prag za upis.

Tako je, recimo, za Treću beogradsku gimnaziju koja je godinama među najpopularnijim školama, ovoj generaciji za upis na prirodno-matematički smer bilo potrebno čak 97,08 poena, dok je lane taj prag iznosio 94,78 bodova. Najviše poena za upis trebalo je da osvoje maturanti koji su hteli da upišu novosadsku gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj", njima je za upis na prirodno-matematički smer bilo potrebno čak 98,38 bodova, za šta se prošle godine tražilo tri boda manje. Za takođe popularnu Prvu beogradsku gimnaziju za upis su bila potrebna 92,03 poena, a lane je bilo potrebno najmanje 90,38.

Kada je reč o srednjim stručnim školama, i za upis je bilo potrebno osvojiti u proseku po dva - tri poena više nego lane. To je slučaj sa Medicinskom školom "Nadežda Petrović" iz Zemuna, gde je za upis na smer medicinski tehničar ove godine bilo potrebno 81,04 poena, a prošle godine 68,07 poena, za upis na smer vaspitač ovoj generaciji trebalo je 82,24 poena a prethodnoj 78,80 bodova.

Bodovi se, inače, računaju prema uspehu u srednjoj školi koji može doneti 60 i prema uspehu na maloj maturi gde se na tri testa - iz srpskog, matematike i kombinovanog - može osvojiti 40 bodova.

A razlog za ovoliku razliku u potrebnim poenima ove u odnosu na prethodne godine, profesori vide u zadacima na maloj maturi.

- Završni ispit bio je lak, osmaci su osvojili više poena, takođe su imali bolji uspeh u školi i samim tim je porastao prag za upis - kaže, za "Novosti", Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

On ističe da su gimnazije ove godine odnele prevagu nad srednjim stručnim školama i podseća da je ranije za pojedine stručne škole trebalo osvojiti poena koliko i za popularnije gimnazije.

- Dobro je da su gimnazije ponovo postale atraktivne - kaže Markov koji, takođe, ističe da su specijalizovana odeljenja u gimnazijama preuzela đake srednjim stručnim školama.

U novosadskoj gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" - rekorderu po broju bodova koji su bili prag za upis, u ovako visokoj letvici vide - dokaz za kvalitet znanja koji nude.

- Deca koja se kod nas upisuju su izuzetna i imaju veliko znanje - kaže nam Radivoje Stojković, direktor Gimnazije. - Kada završe, oni su potpuno spremni za fakultete. Veoma nam je značajna saradnja sa Univerzitetom u Novom Sadu, a predavači u našoj gimnaziji su profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta i tehničkih fakulteta.

VEĆI PROSEK NA TESTOVIMA

PROSEČAN broj bodova koje su na maloj maturi na testu iz srpskog jezika učenici osvojili je 13,3, dok je prošle godine prosek bio 11,2. Na testu iz matematike osvojili su u proseku 12,4 boda, a lane 11,0. Ostvaren prosečan broj bodova na kombinovanom testu je 14,7, a prošle godine je bio 14,2. Učenici su u proseku tačno rešavali više od 60 odsto zadataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna