"SKENIRAJU" I TITOVU GROBNICU: Muzej Jugoslavije utvrđuje stanje Kuće cveća, posle čega će biti doneta odluka o obnovi

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

13. 07. 2021. u 10:00

KAO bomba odjeknula je vest da je Muzej Jugoslavije raspisao tender za izradu projekta postojećeg stanja Kuće cveća u svom kompleksu i da se planira kompletna rekonstrukcija objekta u kojem je sahranjen bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito i njegova supruga Jovanka.

СКЕНИРАЈУ И ТИТОВУ ГРОБНИЦУ: Музеј Југославије утврђује стање Куће цвећа, после чега ће бити донета одлука о обнови

Foto Ž. Knežević

Da do ove rekonstrukcije ipak neće doći skoro - potvrđuje, za "Novosti", direktorka Muzeja Neda Knežević.

- Raspisali smo samo tender za presek stanja objekta budući da ne postoji kompletna projektna dokumentacija vezana za Kuću cveća - kaže Kneževićeva. - Zub vremena morao je uticati i na ovo zdanje, a postojanje projektne dokumentacije preduslov je za rekonstrukciju i eventualno njenu dogradnju. Izvođenje radova planiramo za dve do tri godine, a nakon konsultacija sa stručnjacima i raspisivanja konkursa za idejno rešenje.

Do kraja 2021. trebalo bi da bude gotov precizan presek stanja objekta, projekat arhitekture, ali i svih instalacija (termotehničkih, električnih, vodovoda, kanalizacije, struje, protivpožarnog sistema), što važi i za Titovu i grobnicu Jovanke Broz.

Od 1996. godine, kada je ceo kompleks zvanično postao Muzej Jugoslavije, nije bilo većih sanacija kada je u pitanju Kuća cveća. Završene su dve faze na rekonstrukciji zgrade Muzeja 25. maj i izvršena rekonstrukcija i dogradnja ulaznog objekta K-25 (biletarnica, suvenirnica i toaleti).

Sledeće godine, kaže Kneževićeva, biće održane dve radionice sa stručnjacima iz različitih disciplina:

- To bi trebalo da rezultira projektnim zadatkom za raspisivanje konkursa za idejni projekat, a rezultati radionice biće publikovani.

Muzej Jugoslavije jedan je od najposećenijih muzeja u Beogradu. Pre epidemije korone broj posetilaca bio je oko 130.000 godišnje, od čega su 70 odsto bili stranci. Vikendom je u obilaske dolazilo po 2.000 ljudi.

Kuća cveća prostire se na 902 kvadrata i izgrađena je 1975. godine po idejnom rešenju arhitekte Stjepana Kralja. Radove je tada izvela Inženjerska jedinica Garde JNA. U sastavu objekta bile su Titove prostorije za rad i odmor, kao i zimska bašta. Bogata hortikultura i danas okružuje Maršalov grob, ali i stvara dodatnu vlagu, koja bi mogla da ugrozi izložene eksponate.

DOGODINE I OBNOVA FASADE

PRE tri godine započeta je obnova zgrade Muzeja 25. maj. Završene su dve faze u enterijeru, a sledeće godine je planirano izvođenje radova na rekonstrukciji fasade i pristupnih platoa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a