HTELI SU NA SILU DA ODUZMU DECU OD BAKE: Zaštitnik građana oglasio se o slučaju koji je izazvao reakciju javnosti (FOTO)

Tanjug

09. 07. 2021. u 20:57

NADLEŽNI organi nisu adekvatno i blagovremeno pružili deci zaštitu od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, niti su sprečili kršenje njihovih prava, utvrdio je Zaštitnik građana u postupku koji je pokrenuo na osnovu pisanja medija o pokušaju izmeštanja iz sela kod Blaca dece koja žive s bakom.

ХТЕЛИ СУ НА СИЛУ ДА ОДУЗМУ ДЕЦУ ОД БАКЕ: Заштитник грађана огласио се о случају који је изазвао реакцију јавности (ФОТО)

Foto: D.Zečević

Reč je o Marijani (10) i Marku (13), koji poslednjih godinu dana, od smrti njihove majke, žive sa nepokretnom bakom Ljiljanom Dačević i o njoj sami brinu.

Zaštitnik je utvrdio propuste u radu Centra za socijalni rad Blace, Osnovne škole "Stojan Novaković", Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Ministarstva unutrašnjih poslova, te uputio preporuku za njihovo otklanjanje.

U saopštenju Zaštitnika navodi se da nadležni organi nisu preduzeli sve mere i radnje radi izmeštanja dece iz porodice za koju su prethodno utvrdili da je ugrožavajuća po decu.

Time je dodatno pogoršana porodična situacija u kojoj se deca nalaze, ali i time što nisu sprečeni medijsko eksponiranje dece, zloupotreba zarad ostvarivanja materijalne dobiti i lične koristi različitih pojedinaca, utvrdio je Zaštitnik.

Na osnovu dostavljene dokumentacije organa čiji je rad proveravan utvrđeno je da deca koja imaju od 10 do 15 godina i dalje žive sa babom po ocu, koja je bolesna od oktobra 2020. godine, da ne pohađaju redovno nastavu i obavljaju poslove koji nisu u skladu sa njihovim uzrastom - kuvaju, čiste i peru kuću, pomažu baki da održava ličnu higijenu, rukuju opasnim alatima, kose trimerom i voze frezu.

Foto D. Zečević

Navodi se da se ova porodica našla na evidenciji CSR Blace 2017. godine, kada je njihova baba po ocu prvi put prijavila majku dece za nasilje nad njima, ali je Centar odbacio prijavu kao neosnovanu, a što je potvrdilo i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u naknadno izvršenom nadzoru.

U vreme kada je podneta prijava protiv majke otac je već napustio porodicu i zasnovao novu vanbračnu zajednicu u drugom gradu u kojoj ima još dvoje dece, dok je majka sa decom iste godine napustila kuću u kojoj je živela sa svekrvom i prešla u porodičnu kuću kod svoje majke, a od aprila 2018. godine odlukom Osnovnog suda u Kuršumliji samostalno je obavljala roditeljske dužnosti.

Početkom 2019, iako nisu živeli u istom domaćinstvu, baba po ocu je ponovo podnela prijavu protiv majke za nasilje nad decom, koju su takođe kao neosnovanu odbacili i Centar za socijalni rad i nadležno ministarstvo u naknadno izvršenom nadzoru.

U septembru iste godine majka umire, a otac preuzima decu i vraća ih u kuću svoje majke sa kojom postiže dogovor da se stara o deci, ali godinu dana kasnije nastaju prvi veći problemi kada je ona obolela.

Ona tada iz bolnice obavestila Centar Blace da su deca sama u kući, a Centar je nadzorom na terenu utvrdio da se o njima staraju komšije i nije preduzeo ništa da zaštiti decu, utvrdio je Zaštitnik.

Foto: D.Z.

Po povratku iz bolnice, početkom 2021. godine baba po ocu je dozvolila da se uradi video snimak o teškom životu dece, bez saglasnosti oca dece koji je zabranio njihovo bilo kakvo medijsko eksponiranje.

Ipak, taj snimak objavljen na društvenim mrežama, a otac dece i njegova majka su zbog toga dolazili često u sukob koji je kulminirao prijavom protiv oca zbog nasilja nad decom, nekon čega je njemu izrečena hitna mera zabrane prilaska deci, koja se od tog dana nalaze u potpunosti pod nadzorom bake koja je invalid.

Zaštitnik je utvrdio brojne propuste u radu Centra za socijalni rad i škole koju deca pohađaju uz preporuku da Centar ubuduće postupa blagovremeno, zakonito i da u kontinuitetu preduzima mere za zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Zaštitnik je utvrdio i brojne propuste Ministarstva za brogu o porodici, te zatražio da u takvim slučajevima postupa u najkraćem mogućem roku, posebno u situacijama kada je odlučivanje tog organa od posebnog značaja za efikasnu zaštitu prava deteta.

I Osnovna škola "Stojan Novaković" načinila je propuste, utvrdio je Zaštitnik i zatražio da u budućem radu pravovremenim preduzimanjem zakonskih mera prema roditeljima omogući ostvarivanje prava deteta na obrazovanje u punom obimu.

Zaštitnik je utvrdio i da MUP nije pružio zakonom predviđenu pomoć Centru za socijalni rad u Blacu u postupku izuzimanja dece iz porodice 5. marta ove godine, te je preporučio da uputi dopis svim policijskim upravama sa jasnom instrukcijom o potrebi postupanja policijskih službenika u hitnim situacijama.

Za sve preporuke Zaštitnik je ostavio rok od 15 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili