SZO OTKRILA: Evo da li je obavezna treća doza vakcine

Tanjug

09. 07. 2021. u 12:56

SVETSKA zdravstvena organizacija saopštila je danas da u ovom trenutku nije poznato da li su treće doze vakcina protiv kovid-19 potrebne kako bi se održala zaštita, dok se ne prikupi više podataka.

СЗО ОТКРИЛА: Ево да ли је обавезна трећа доза вакцине

Foto: Z. Gligorijević

- Ne znamo da li su pojačivači kroz nove doze vakcine potrebni da bi se održala zaštita od kovid-19 dok se ne prikupe dodatni podaci, ali to pitanje je u razmatranju naučnika -  saopštila je SZO u odgovoru na Rojtersov upit.

Navodi se i da su trenutno dostupni ograničeni podaci o tome koliko traje zaštita sa dve doze vakcina protiv kovid-19 i da nije poznato da li bi dodatna pojačana doza bila korisna i za koga.

Kompanija Fajzer je najavila danas da će uskoro tražiti od američkih regulatora odobrenje za treću dozu svoje vakcine protiv kovid 19, čija bi primena u roku od 12 meseci od početka imunizacije po njima mogla značajno da ojača imunitet i pomogne u zaštiti od najnovijih mutacija korona virusa.

Naučni direktor Fajzera Mikael Dolsten saopštio agenciji AP da prvi podaci kompanije sugerišu da nivo antitela kod ljudi raste pet do deset puta nakon treće doze, u poređenju sa njihovim brojem nakon primenjene prve dve, i da zato planiraju da zatraže od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) hitno odobrenje za njenu upotrebu.

Nekoliko sati nakon najave Fajzera američki zdravstveni službenici izdali su saopštenje u kojem kažu da potpuno vakcinisanim Amerikancima još nije potrebna treća doza.

- Američke zdravstvene agencije angažovane su u naučno zasnovanom, rigoroznom procesu, koji neće obuhvatati samo podatke farmaceutskih kompanija, kako bi razmotrile da li će i kada biti potreban pojačivač za vakcine - navodi se u zajedničkoj izjavi FDA i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Američki zdravstveni regulatori su naglasili i da će odluka o eventualnoj trećoj dozi vakcina biti doneta samo ako naučni podaci pokažu da je ona potrebna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)