MOLITE SE ZA SVOJE VRŠNJAKE: Patrijarh u Hramu Svetog Save sa srpskom decom iz FBiHh i Hrvatske

Tanjug

08. 07. 2021. u 23:10

PATRIJARH srpski Porfirije danas je u Hramu Svetog Save na Vračaru primio grupu srpske dece iz Federacije BiH i Hrvatske.

МОЛИТЕ СЕ ЗА СВОЈЕ ВРШЊАКЕ:  Патријарх у Храму Светог Саве са српском децом из ФБиХх и Хрватске

Foto P. Milošević

Ističući da je radostan što su došli u Srbiju i Beograd, patrijarh kaže da je Hram Svetog Save srce Beograda, jer mi, pravoslavni Srbi, mogli bismo reći da je srce našeg naroda Sveti Sava.

- Zato što je Sveti Sava opredelio duhovni put i dao duhovnu smernicu svojim sunarodnicima, a to je pravoslavna vera i pravoslavna molitva - kazao je patrijarh, saopštila je SPC.

Podsećajući da je živeo u Zagrebu kao Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i često odlazio u mnoga mesta Hrvatske, Porfirije navodi da je "video ono što verovatno i vi osećate - da su svi ljudi isti i da među ljudima nema razlike, samo ponekad mi iz sebičnosti pravimo razlike i drugi iz sebičnosti prave razlike".

- A molitva nam upravo pomaže da izađemo iz sebe i da se srećemo sa Bogom i sa drugim ljudima. Drugim rečima - da pobedimo u sebi sebičnost - rekao je patrijarh.

"Ja, iako sam potpuno siguran da se vi molite za sve svoje vršnjake, za svu decu koja žive sa vama i oko vas, ali i za svu decu sveta, dodatno vas molim i moliću se Bogu da se vi još više molite da jedni u drugima prepoznajemo prijatelje, da prepoznajemo istinu i činjenicu da niko ne može bez onoga drugoga, a da to što smo različiti je sam blagoslov i dar od Boga - rekao je on.

- To je zapravo mogućnost da u različitosti jedni druge prepoznajemo i da u različitosti jedni druge obogaćujemo - kazao je srpski patrijarh.

- I ako se molimo jedni za druge, onda ćemo videti da su stvari oko kojih se ponekad ne slažemo sitnice i najveće gluposti i da je zapravo mnogo važnije da prepoznamo koliko je svako vredan baš zato što je neponovljiv, jedinstven i drugačiji - istakao je Porfirije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a