U BATAJNICI IZMERENO 70 STEPENI NA SUNCU: Osećaj kao da asfalt gori, ali ovo ipak nije realna temperatura

Novosti onlajn

08. 07. 2021. u 19:02

USRED smo talasa tropskih vrućina i ne samo da se mi osećamo kao da je napolju 70 stepeni, nego tako pokazuju i termometri.

У БАТАЈНИЦИ ИЗМЕРЕНО 70 СТЕПЕНИ НА СУНЦУ: Осећај као да асфалт гори, али ово ипак није реална температура

Foto: Novosti

Naime, čitalac jednog portala poslao je fotografiju na kojoj se vidi da je njegov termometar ovog paklenog dana izmerio čak 68 stepeni.

- Pakao - napisao je čitalac.

Naravno da napolju nije tolika temperatura. Ipak treba znati da se temperatura ne meri tako što se termometar ostavi da se užari na asfaltu, na direktnom suncu, jer takvi podaci nisu pouzdani.

Termometri su u meteorološkim zaklonima koju su na suncu, na visini od dva metra. Drveni su i napravljeni tako da kroz njih cirkuliše vazduh. Unutar njih nalaz se instrumenti za merenje temperature i vlage. Zbog toga se kaže da je u pitanju temperatura u hladu, jer termometar nije direktno izložen suncu. To je temperatura vazduha koji udišemo, a on zasigurno nema 70 stepeni.

Foto: Novosti arhiva

Kada bi termometar bio izložen suncu, trpeo bi direktno zagrevanje i pokazivao enormno veliku temperaturu. Ali to onda nije temperatura vazduha, već temperatura materijala od kog je termometar napravljen. Zbog toga je metalni termometar ovog građanina zabeležio temperaturu koja je dostigla 68. podeok.

Asfalt se zagreva tokom celog dana i izručuje toplotu. Ljudi izloženi suncu osećaju visoke temperature i mogu da dobiju sunčanicu.

U Srbiji su u prošlosti zaista zabeleženi neki temperaturni ekstremi, ali oni nisu ni približnih vrednosti kao lažne temperature sa termometata koji su stajali na suncu. Najviša temperatura od kad postoje merenja do sada zabeležena je 24. jula 2007. u Smederevskoj Palanci i iznosila je 44,9 stepeni.

Jul svakako i jeste najtopliji mesec u godini, te tropski talasi ne treba da nas čude. Prema podacima RHMZ-a, apsolutni maksimumi temperature u posmatranom periodu izmereni su u julu i kreću se u intervalu od 37.1 do 42.3 stepena.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili