STARAČKI DOM OKRIVLJUJU ZA SMRT MAJKE: Preminula korisnica ustanove za stare čija porodica tvrdi da je zlostavljana

J. Ž. S.

08. 07. 2021. u 09:32

INSPEKCIJA socijalne zaštite Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ispitaće sve okolnosti povodom optužbi koje je Snežana P., ćerka preminule korisnice doma za stare na Petlovom brdu, iznela u javnosti.

СТАРАЧКИ ДОМ ОКРИВЉУЈУ ЗА СМРТ МАЈКЕ: Преминула корисница установе за старе чија породица тврди да је злостављана

U ustanovi tvrde da je starica imala svu potrebnu negu / Foto Printskrin

Iz ovog ministarstva pozivaju sve koji imaju saznanja o postojanju ilegalnih domova, neprimerenom ponašanju, odstupanju od propisanog kvaliteta usluge, da o svemu obaveste inspekciju.

Prema pisanju medija, Snežana P. je tvrdila da je njena majka primljena u dom zdrava i čiste svesti. Smeštena je u ovu ustanovu zato što ćerka nije mogla da neprekidno bude pored nje. Ova vrsta nege joj je bila neophodna jer je nedavno operisala kuk.

Po njenoj priči, za sedam dana boravka u domu starica je bila drogirana sedativima, izgladnjivana, neokupana, s podlivima na rukama i ranama na telu. Kod sebe nije smela da drži mobilni telefon, a navodno je dane provodila u podrumu doma, gde je maltretirana, bez hrane i presvlačenja pelena, a verovatno i tučena, sudeći po modricama koje ima po telu. U danu kada je njena priča izašla u javnost - starica je preminula.

Aleksandra Milovanović, vlasnica doma kaže za "Novosti" da je spremna da na uvid javnosti da kompletan boravak preminule korisnice, koji je zabeležen na video-nadzoru ustanove.

- Navodi su potpuno neistiniti. Korisnica je kupana, presvlačena i medicinski zbrinuta, kao i svi ostali korisnici. Čim je naš lekar po prijemu pregledao, dao je ćerki predlog terapije. Ona se sa tim saglasila, ali naravno moralo je i da se plati, a to je izgleda bio glavni problem - kaže vlasnica.

Prema njenim rečima, posete domu su dozvoljene posle završene dvonedeljne izolacije, koja se sprovodi po prijemu korisnika bez obzira na negativan PCR test.

- Ne postoji nikakav podrum za izolaciju, već se soba nalazi u prizemlju, a korisnici koji ne mogu da brinu o mobilnom telefonu koriste domski - tvrdi Milovanovićeva.

U Ministarstvu za rad napominju da je vanredni inspecijski nadzor u ovom slučaju već obavljen, ali i da su sa slučajem upoznate i ostale inspekcije. Do sada je uz asistenciju policije obavljen i dopunski terenski nadzor doma na Petlovom brdu.

- Nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica inspekcija socijalne zaštite odlučiće o eventualnim merama - navode u Ministarstvu.

OPTUŽBE KAO ALIBI

SVI su izgledi, navodi vlasnica doma, da je ćerka mislila da nećemo brinuti o njenoj majci, jer je korisnica poslednjih dana ponavljala da je ćerka smestila u ustanovu da bi joj uzela stan.

- Kada je videla da smo profesionalna ustanova, brže-bolje je odvela. Mislim da je problem samo novac. U ugovoru, međutim, jasno stoji da se uplaćen novac za taj mesec ne vraća, iako korisnik ranije napušta dom, kao što je bilo u ovom slučaju - kaže Milovanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april