METEOROLOG UPOZORAVA: Stigao je tropski talas, evo šta nikako ne bi trebalo da radite!

Novosti online

07. 07. 2021. u 14:10

VREMENSKA prognoza donela je tropski talas jer će danas i sutra ka nama iz Severne Afrike da struji ekstremno topao vazduh, te će da preovladava sunčano vreme, uz maksimalne temperature koje će se kretati između 34 i 39 stepeni, a sutra bi ponegde i to najpre u Zetsko-Bjelopavlićkoj ravnici kao i ponegde nad jugoistokom regiona moglo biti i oko 40 stepeni.

МЕТЕОРОЛОГ УПОЗОРАВА: Стигао је тропски талас, ево шта никако не би требало да радите!

Novosti

Kako napominje Marko Čubrilo, ove temperature su ekstremi, i bitno je da preduzmemo sve mere zaštite od sunca.

- Boravak na suncu između 11 i 17 sati treba ograničiti na maksimalno pola sata, ukoliko je to moguće. U tom periodu treba izbegavati sunčanje, konzumirati što više tečnosti, najbolje vode. Boraviti u klimatizovanom prostoru, gde razlika između unutrašnje i spoljne temperature netreba da bude viša od sedam do 10 stepeni - napominje Čubrilo.

Od danas do petka u većini mesta biće sunčano i veoma toplo, a na snazi će biti narandžasti meteoalarm, što znači da je vreme opasno. Očekuje se da najviša temperatura dostigne 34 do 38 stepeni.

Kako dodaje, u četvrtak posle podne, pa do petka sredinom dana u košavskom području (podunavlje) duvaće pojačan jugoistočni vetar, koji će u nekoj meri umanjiti osećaj vreline, ali reč će biti u toploj vrijanti košave koja će u noći ka petku nad ovim delom regiona učiniti ekstremno toplom i ponegde minimalna temperatura neće pasti ispod 27 stepeni.

- U petak popodne, preko regiona bi trebalo da počne da se premešta sve vlažniji vazduh, koji bi se u toku noći ka petku prebacio preko Alpa. Danas modeli imaju nešto veću količinu tog vlažnog vazduha te su shodno tome i pojačali signal za destabilizaciju atmosfere. Svakako će već u petak da buse svežije, takvo vreme nastaviće se i tokom vikenda, uz makimalne temperature od 25 do 29 stepeni, a samo ponegde na istoku i jugu i do 33 stepena - najavljuje.

Novi talas vrelog vazduha mogao bi do nas da stigne oko 13. jula, kada bi temperature ponovo trebalo da budu iznad 37 stepeni, ali bi nam nakon toga stiglo i jače pogoršanje, grmljavinski pljuskovi, ponegde obilnija kiša i osetno osveženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)