MOGLI BISMO DA IMAMO EPIDEMIJSKE TALASE: Doktor Srđa Janković poslao važno upozorenje građanima

Novosti online

06. 07. 2021. u 09:41

IMUNOLOG dr Srđa Janković rekao je danas da je situacija sa virusom korona relativno dobra, ali da svakog dana bude između 80 i 100 novozaraženih.

МОГЛИ БИСМО ДА ИМАМО ЕПИДЕМИЈСКЕ ТАЛАСЕ: Доктор Срђа Јанковић послао важно упозорење грађанима

Dr Srđa Janković / Foto Tanjug

- Nije suština u broju, suština je da veliki deo stanovništva nije imun na bolest, nema imunitet, niti je preležao, niti je vakcinisan, to je rizik koji pre ili kasnije mora dovesti do nekog pogoršanja. Nadamo se da neće ličiti na one prethodne talase - rekao je imunolog.

Prema njegovim rečima, vakcina štiti od svake varijante virusa korona.

- Zato je priča o delta varijanti značajnija za virusologa i lekara, a za nas kao članove zajednice važno je da se sprečava istim preventivnim merama - naglasio je Janković, član Kriznog štaba.

Rekao je da "ne želi da zvuči kao neko ko kvari zabavu", ali da je suština živeti život i učiniti nešto da se ne ponove pređašnje situacije.

- Potrebno je da pazimo, da sprovodimo mere, maska je najmanji problem. Svi koji nisu pronašli motivaciju da se vakcinišu, dobar je trenutak da razmisle ponovo. Ako bismo povećali obuhvat vakcinacije, velike su šanse da bismo mogli da oboljevanje svedemo na sporadične slučajeve, u suprotnom ćemo imati epidemijske talase - napomenuo je Janković.

Trenutnu situaciju uporedio je sa požarom koji tinja.

- Ako vidite da požar tinja, da je skoro ugašen, ali vidite mnogo suvog rastinja, da nema bedema, ako požar zahvati to što može da gori, požar će se širiti. Niko neće misliti da je gotovo ako požar tinja u zapaljivoj sredini. Ne poredim ljude sa neživom prirodom. Ali nama požar tinja, kad imate suvu travu i požar koji tinja, mislim da je lako shvatiti šta će se desiti - naglasio je imunolog.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)