TRAŽE BOLJI ŽIVOT NA SELU: Završnica programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu kuća u Srbiji

J. Ž. S.

06. 07. 2021. u 11:00

OKO 200.000 napuštenih seoskih kuća postoji u Srbiji, od čega je za 150.000 poznato ko im je vlasnik. Programom dodele bespovratnih sredstava za njihovu kupovinu, za koji je javni poziv nedavno raspisan, planirano je da se vrati život u napuštena seoska domaćinstva.

ТРАЖЕ БОЉИ ЖИВОТ НА СЕЛУ: Завршница програма доделе бесповратних средстава за куповину кућа у Србији

Imanja u ponudi su uknjižena i sa vodom i strujom / Foto I. Marinković

Prema rečima Milana Krkobabića, ministra za brigu o selu, cilj je da mladi koji su sada na selu tamo i ostanu, ali i da dođu drugi koji to žele. Ovo se odnosi i na mlade stručnjake poput lekara, programera, veterinara, stomatologa.

- Ovo je nadstranačka, nadpolitička misija iza koje stoje Srpska akademija nauka, Srpska pravoslavna crkva i verske zajednice i predsednik Aleksandar Vučić - rekao je Krkobabić, koji je detalje ove državne akcije razrađivao na sastanku sa predstavnicima opština koje su uključene u poduhvat.

Predviđena je dodela bespovratnih sredstava za mlade bračne i vanbračne parove, do 45 godina starosti, koji bi kupili napuštene kuće sa okućnicom. Sredstva će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, do njihovog utroška, a najkasnije do 1. novembra ove godine.

- Sadašnje interesovanje je veće od očekivanog i verujem da će nam biti potrebno više od predviđenih pola milijarde dinara. Očekujem da ćemo od predsednika Vučića dobiti i podršku za dodatni novac ukoliko to bude potrebno - rekao je Krkobabić.

Novac će biti dodeljivan po redosledu prijava, dok se ne potroši

Sredstva će odobravati komisija u Ministarstvu za brigu o selu, a kuće će morati da imaju okućnicu, da budu priključene na struju i vodu, uz rešeno pitanje kanalizacije, makar u vidu septičke jame i da imaju školu, poštu ili ambulantu.

Dobrica Stojković, predsednik opštine Ražanj smatra da je ovaj projekat način da se ožive sela koja su godinama unazad devastirana.

- Kao lokalna samouprava daćemo sve od sebe da se to i ostvari - rekao je on.

PITAJU SE PROCENITELjI, BEZ NAGODBE

ZAINTERESOVANI će, kako je najavljeno, sami tražiti kuće za kupovinu, a posle kontaktiranja sa njihovim vlasnicima obraćaće se opštinama na čijoj teritoriji se kuća nalazi.

- Opštinski procenitelji će određivati koliko kuća vredi i neće biti nagodbe - kaže Krkobabić. - Najviše će moći da se dobije 1,2 miliona dinara, odnosno oko 10.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo